Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Favorité šetřili zbraně a předali slovo mužům v úniku. Životní výhru slavil Iturria

Zatímco největší favorité se šetřili a balík v čele s lídrem Slovincem Primožem Rogličem dorazil do cíle se ztrátou 18 a půl minuty, hlavní slovo si v 11. etapě Vuelty uzmuli muži v úniku. Z nich si nejlépe počínal Španěl Mikel Iturria, jenž si v 27 letech dojel pro první profesionální vítězství.

Mikel Iturria se raduje z výhry na Vueltě
zdroj: ČTK/EFE/ autor: Javier Lizon

Iturria ujel soupeřům zhruba 25 kilometrů před cílem a v závěru etapy odolal stíhací jízdě několika pronásledovatelů. Jezdec kontinentální stáje Euskadi-Murias zvítězil v rodném Baskicku s náskokem šesti sekund před dalším Španělem Jonathanem Lastrou a Američanem Lawsonem Craddockem.

"Když se mě ptali, kterou etapu bych chtěl vyhrát, říkal jsem, že tuhle. Mám tady rodinu, o něčem takovém jsem vždycky snil, protože já jsem dělník, ne šampion," řekl Iturria.

"Únik se vyvíjel dobře, a když jsem ujel, říkal jsem si, že vypustím duši. Dal jsem do toho všechno. Dva kilometry před cílem jsem viděl, že mám náskok, ale šli po mně. Ve finiši bych neměl šanci, na to nemám rychlost," konstatoval španělský jezdec.

Je nám líto, video expirovalo.
Jedenáctou etapu Vuelty vyhrál Iturria

Favorité den po časovce šetřili síly na rozhodující etapy. V čele průběžného pořadí se tak nic nezměnilo, Roglič má dál téměř dvouminutový náskok na španělského mistra světa Alejandra Valverdeho.

"Začátek etapy byl náročnější, ale pak to šlo hladce. Kluci odvedli výbornou práci, ukázali jsme, že už jsme silný tým," chválil Roglič své kolegy ze stáje Jumbo-Visma, kteří mu pomáhali bezpečně hájit červený trikot.

V pelotonu dokončil 180 kilometrů dlouhou etapu ze Saint Palais do Urdaxu i český cyklista Zdeněk Štybar. V celkové klasifikaci si mírně pohoršil na 77. místo.

Čtvrteční 12. etapa z autodromu Navarra do Bilbaa měří 171,4 kilometru a peloton zavede přes čtyři stoupání třetí kategorie.

Vuelta - 11. etapa (Saint Palais - Urdax-Dantxarinea, 180 km):

1. Iturria (Šp./Euskadi-Murias) 4:36:44, 2. Lastra (Šp./Caja Rural-Seguros RGA), 3. Craddock (USA/EF Education First), 4. Howson (Austr./Mitchelton-Scott), 5. Bidard (Fr./AG2R La Mondiale) všichni -6, 6. Ghebreigzabhier (Erit./Dimension Data) -9, 7. Thomas (Fr./Groupama-FDJ), 8. Fabbro (It./Kaťuša-Alpecin), 9. G. Izagirre (Šp./Astana), 10. Cavagna (Fr./Deceuninck-Quick Step) všichni -12, ...133. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick Step) -18:35.

Průběžné pořadí: 1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 41:00:48, 2. Valverde (Šp./Movistar) -1:52, 3. López (Kol./Astana) -2:11, 4. Quintana (Kol./Movistar) -3:00, 5. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -3:05, 6. Hagen (Nor./Lotto-Soudal) -4:59, 7. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -5:42, 8. Edet (Fr./Cofidis) -5:49, 9. Teuns (Belg./Bahrajn-Merida) -6:07, 10. Kelderman (Niz./Sunweb) -6:25, ...77. Štybar -1:09:39.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články