Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Fanoušci na Mortirolu byli neskuteční, oceňuje Černý. Vyhlíží odpočinek, zatímco sprinteři lapali poslední šanci

Giro d'Italia jde do finále. Osmnáctá etapa byla výjimkou z ryze horského programu, další dny pak nabídnou poslední vrchařské testy. Josef Černý před startem etapy ocenil atmosféru, které se cyklistům dostalo především na obávaném Mortirolu. Černý sbírá do závěru svého prvního Gira poslední síly a věří v dobrý výsledek v závěrečné časovce.

Josef Černý
zdroj: ČT sport autor: Vojtěch Jírovec

"Dnes to bude hodně těžké, aby z toho byl sprint," říkal před startem osmnáctého dne Gira vítěz dvou letošních etap Pascal Ackermann. Německý mistr musel stejně jako jeho hlavní soupeř ve sprinterské klasifikaci Arnaud Démare přetrpět téměř celý týden horských etap.

Nyní stál před kostelem ve Valdaora a odpovídal na dotazy, zda jeho tým Bora-hansgrohe dokáže kontrolovat sílu pelotonu a dovede celý den až ke sprinterskému finále. "Bude fakt náročné to tady dnes kontrolovat," zopakoval s úsměvem. Tak jako tak, Ackermann ale už má na Giru splněno.

"Poslední dny to pro mě jako sprintera bylo těžké," připustil. "Ale je to pro mě první Grand Tour: vyhrát tady dvě etapy a mít osm dní dres, to je prostě skvělé," usmál se německý šampion. Pár metrů od něj dostával stejné dotazy i ve sprinterském dresu navlečený Démare. Pro oba to byla poslední šance na triumf.

Nakonec se Ackermannovy skeptické prognózy ohledně vývoje dne potvrdily. Peloton tříčlenný únik nedostihl, lépe řečeno zvládl pohltil dva ze tří závodníků. Domácí Damiano Cima jako zázrakem však dokázal vydržet a v cíli zvedl ruce nad hlavu. Ackermann dojel druhý  a zlostí mlátil do řídítek. Jen malou útěchou mu bylo, že je zpátky ve spurterském dresu.

Mortirolo? To byl zážitek, říká Černý

Etapové vítězství mezitím zrovna nebylo v hledáčku Josefa Černého. Republikový mistr byl aktivní v prvním týdnu, Giro si ale na něm svými horskými dny vybralo svou daň. "V plánu mám jenom přežít, už jsem z toho všeho docela načnutý. V prvním týdnu jsem odjížděl a pomáhal a teď to cítím," říká Černý.

Síly mu ubývají den po dnem. "Mortirolo nebylo jednoduché, nohy jsem hodně cítil," zmínil 16. etapu, v níž málem na etapový triumf dosáhl druhý z Čechů na letošním Giru Jan Hirt. "Říkal, že poprvé za dlouhou dobu dostal volnou ruku, takže toho chtěl využít. Skoro to vyšlo," lituje.

Sám si obávaný výstup v rámci možností užil. "Nahoře sice byla zima, ale fanoušci byli neskuteční. Takovou atmosféru jsem zažil možná na mistráku v Plzni, ale takhle na kopci, to je něco jiného," připouští jezdec stáje CCC. "Včera už jsem si to vytrpěl, ale doufám, že se ještě připravím na časovku," dodává.

Je nám líto, video expirovalo.
Cima šokoval vítězstvím v 18. etapě Gira

"Ale už moc sil nemám. Největší obavy mám ze sobotní etapy. Ale snad to zvládnu. Tam je toho stoupání opravdu dost," zmiňuje Černý, co mu dělá momentálně největší starost. "Celé Giro je náročné a já na to nejsem zvyklý," připouští český závodník.

"Něco bych ještě chtěl předvést v časovce, ale nevím, jak se po třech týdnech budu cítit a jak ji budu vůbec schopný jet," uzavírá Černý a odchází. V ruce má espresso a kapsičky dresu se prohýbají pod váhou energetických tyčinek a gelů. Ještě jich bude potřeba.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články