Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Extrémní horská zkouška na Giru měnila lídra. Hirt je před závěrečnou časovkou šestý

Předposlední etapa na Giru d'Italia přinesla změnu růžového dresu. V extrémní horské zkoušce dlouhé 168 km se povedlo australskému cyklistovi Jaiovi Hindleymu ujet dosavadnímu lídrovi Richardu Carapazovi a před závěrečnou časovkou se dostal do vedení o 1:25 minuty právě před Ekvádorcem. Výborně si vedl i Jan Hirt, jenž si díky čtrnácté příčce udržel průběžnou šestou pozici a zároveň se přiblížil příčce páté. Z výhry se radoval po úniku domácí Alessandro Covi.

Je nám líto, video expirovalo.
Hindley se vyšvihl do čela Gira

Šestadvacetiletý Hindley setřásl Carapaze za pomoci kolegy z týmu Bora-Hansgrohe Lennarda Kämny zhruba dva kilometry před cílem v náročném stoupání na Passo di Fedaia. Vítěz Gira 2019 a olympijský vítěz z Tokia Carapaz, jenž měl v průběžném vedení jen třísekundový náskok, na útok australského soupeře nedokázal zareagovat a ztratil půldruhé minuty.

"Věděl jsem, že tohle bude klíčová etapa závodu s brutálním koncem. Bylo jasné, že když budete mít nohy, můžete tam rozhodnout. Až do dneška jsme zůstávali trpěliví a myslím, že jsme to nemohli načasovat lépe. Když jsem slyšel, že Carapaz zaostává, dal jsem do toho všechno," řekl Hindley, jenž se může stát prvním australským vítězem Gira.

Hirt ve stoupání na nejvyšší horu Dolomit Marmoladu dlouho jel s nejlepšími a neudržel se jich až při závěrečném zrychlení. Do cíle dorazil půlminuty za Carapazem a za sebou nechal průběžně čtvrtého Vincenza Nibaliho z Itálie i pátého Pella Bilbaa. Na Španěla před časovkou ve Veroně ztrácí 12 sekund, a pokud by ho předstihl, vyrovnal byl nejlepší český výsledek na Giru, jehož dosáhl v roce 2011 Roman Kreuziger. Bilbao je nicméně papírově lepším časovkářem než jednatřicetiletý Čech.

"Nemyslím si, že bych ještě mohl skočit na páté místo. Oba (Bilbao a Nibali) jsou lepší v časovkách než já. Takový posun už nevidím. Ale něco jsem najel na Buchmanna, šesté místo bych neměl ztratit," řekl Hirt serveru iSport.cz. Před sedmým Němcem Emanuelem Buchmannem má náskok 2:11 minuty.

Náročné stoupání na závěr svého životního Gira, v němž vyhrál 16. etapu a druhý den byl ještě třetí, zvládl bez větší krize. "Jel jsem takové relativně příjemné tempo, aby to extrémně nebolelo, protože jsem cítil, že na páté místo nebo na vítězství v etapě to nebude. Jel jsem tak, aby bolest nebyla brutální, ale zároveň abych neztratil moc do časovky," uvedl Hirt, jehož hnali na kopec i fanoušci s českými vlajkami. "Byli tady mamka, otec i bratr a pár kamarádů. Ale viděl jsem jenom otce někde v půlce kopce," řekl člen týmu Intermarché-Wanty-Gobert, který byl na Giru zatím nejlépe dvanáctý při debutu v roce 2017.

Třiadvacetiletý Covi si dojel pro největší vítězství kariéry s náskokem 32 sekund před Slovincem Domenem Novakem. Hindley skončil šestý s odstupem 2:30 a ocitl se ve stejné situaci jako před dvěma lety. Tehdy na Giru také v předposlední etapě získal růžový trikot, ale v závěrečné časovce v Miláně ho o celkové prvenství připravil Tao Geoghegan Hart z Británie.

V roce 2020 však před časovkou měli dva nejlepší jezdci totožný čas, nyní má Hindley relativně bezpečný náskok. Třetí Mikel Landa ze Španělska ztrácí už 1:51 minuty. "Uvidíme, jak to zítra půjde. Vždycky je těžké předvídat, jak dopadne časovka," řekl Hindley.

Nedělní jízda proti chronometru ve Veroně měří 17,4 km a zhruba uprostřed trasy je čtyřkilometrové stoupání čtvrté kategorie.

Giro d'Italia - 20. etapa (Belluno - Marmolada, 167 km):

1. Covi (It./SAE Team Emirates) 4:46:34, 2. Novak (Slovin./Bahrajn Victorious) -32 3. Ciccone (It./Trek-Segafredo) -37, 4. Pedrero (Šp./Movistar) -1:36 5. Arensman (Niz./DSM) -1:50, 6. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -2:30, 7. Leemreize (Niz./Jumbo-Visma) -3:04, 8. Carthy (Brit./EF Education-EasyPost), 9. Landa (Šp./Bahrajn Victorious) oba -3:19, 10. Kämna (Něm./Bora-hansgrohe) -3:39, ...14. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -4:25.

Průběžné pořadí:

1. Hindley 86:07:19, 2. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) -1:25, 3. Landa -1:51, 4. Nibali (It./Astana) -7:57, 5. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -8:55, 6. Hirt -9:07, 7. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -11:18, 8. Pozzovivo (It./Intermarché-Wanty-Gobert) -16:04, 9. López (Šp./Trek-Segafredo) -17:29, 10. Carthy -17:56.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články