Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Ewan přišel o výhru v páté etapě po rozhodnutí jury, dodatečně slavil Philipsen

Původním vítězem páté etapy Tour Down Under byl Australan Caleb Ewan, ale z triumfu se dlouho neradoval. Po rozhodnutí komisařů závodu slavil Jasper Philipsen, neboť Ewan byl dodatečně přeřazen až na konec pořadí za to, že do Belgičana vrazil hlavou v cílové rovince při formování před hromadným finišem.

Finiš páté etapy Tour Down Under
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Sirotti Stefano

"Musím rozhodnutí jury akceptovat, i když s ním nesouhlasím. Chtěl jsem celý peloton uchránit od pádu. Komisaři se na to ani trochu nedívají z našeho pohledu," řekl Ewan, který byl přeřazen na konec hlavního pole a obsadil v etapě 83. místo.

Zhruba deset kilometrů před cílem upadl vedoucí jezdec průběžného pořadí Novozélanďan Patrick Bevin, ale s krvavými šrámy dorazil do cíle ve stejném čase jako vítěz. Po etapě putoval do nemocnice na vyšetření, které vyloučilo zlomeniny a vnitřní zranění. Pokud v neděli ráno projde testy na otřes mozku, bude moci v závodě pokračovat. Před závěrečnou etapou má náskok sedmi sekund na obhájce prvenství Daryla Impeyho z JAR.

"Bylo to hektické. Každý si snažil vytvořit dobrou pozici a pak dochází k pádům. Ale tak to v cyklistice chodí," komentoval závěrečné kilometry Philipsen.

Z dodatečně přiznaného vítězství byl trochu v rozpacích. "Vždycky je to lepší, když vyhrajete a můžete u toho zvednout ruce nad hlavu. Ale jsem ještě mladý, tak se snad opravdového vítězství dočkám. Budu se o to snažit," řekl belgický mladík, za kterým skončil trojnásobný mistr světa Slovák Peter Sagan.

Výsledky cyklistického etapového závodu Tour Down Under:

Cyklistický závod Tour Down Under (WorldTour) - 5. etapa (149,5 km): 1. Philipsen (Belg./SAE Team Emirates) 3:37:00, 2. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 3. Van Poppel (Niz./Jumbo-Visma), 4. Debusschere (Belg./Kaťuša), 5. Viviani (It./Deceuninck-Quick-Step), 6. Bauhaus (Něm./Bahrajn-Merida) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Bevin (N. Zél./CCC) 17:00:25, 2. Impey (JAR/Mitchelton-Scott) -7, 3. L. L. Sánchez (Šp./Astana) -16, 4. Gibbons (JAR/Dimension Data), 5. Polanc (Slovin./SAE Team Emirates), 6. Guerreiro (Portug./Kaťuša) všichni -26.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články