Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Evenepoel stvrdil na Vueltě premiérový triumf z Grand Tour

Králem letošní Vuelty se stal Belgičan Remco Evenepoel, který si poprvé v kariéře podmanil závod Grand Tour. Dvaadvacetiletý jezdec stáje Quick-Step získal červený dres lídra po šesté etapě a úspěšně ho uhájil až do nedělního dojezdu v Madridu. Před druhým Španělem Enricem Masem vyhrál s náskokem 2:02 minuty, úspěch domácích cyklistů podtrhl třetím místem teprve devatenáctiletý Juan Ayuso.

Je nám líto, video expirovalo.
Evenepoel slaví premiérový titul na Vueltě

"Všechno klaplo, teď je to oficiální. Už včera to bylo hodně emotivní, protože jsme věděli, že už jsme skoro tam, ale ještě jsme museli závod bezpečně dojet. Teď si to můžeme opravdu užít," radoval se novopečený šampion.

Evenepoel opanoval jeden z trojice elitních závodů jako první Belgičan po 44 letech. Naposledy to dokázal Johan de Muynck v roce 1978 na Giru d'Italia. Na Vueltě se stal nástupcem Primože Rogliče, který závodu kraloval v posledních třech letech, ale letos musel po pádu v závěru 16. etapy odstoupit z průběžně druhé pozice.

"Neměl jsem moc času na přemýšlení, protože to tady v Madridu byl hodně technický okruh. S každým kolem jsem byl nervóznější a jsem šťastný, že jsme to dotáhli až sem. Je to historický okamžik pro tým, pro moji vlast i pro mne," řekl Evenepoel.

Poslední spurtérský souboj v závěru 96,7 km dlouhé etapy vyhrál v Madridu Juan Sebastián Molano. Poté, co peloton v posledním kilometru zlikvidoval únik, porazil kolumbijský cyklista vítěze tří etap Madse Pedersena. Bývalý mistr světa z Dánska ovládl bodovací soutěž.

Premiérový start v závodě Grand Tour dotáhl až do konce i Čech Vojtěch Řepa. Dvaadvacetiletý jezdec španělské druhodivizní stáje Kern Pharma dokončil třítýdenní soutěž na 77. pozici s odstupem 3:27:42.

Cyklistický závod Vuelta - závěrečná 21. etapa (Las Rozas - Madrid, 96,7 km):

1. Molano (Kol./SAE Team Emirates) 2:26:36, 2. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo), 3. Ackermann (Něm./SAE Team Emirates), 4. Teunissen (Niz./Jumbo-Visma), 5. Van Poppel (Niz./Bora-hansgrohe), 6. Groves (Austr./BikeExchange-Jayco), 7. Wright (Brit./Bahrajn Victorious), 8. Taminiaux (Belg./Alpecin-Deceuninck), 9. Turner (Brit./Ineos Grenadiers), 10. Beullens (Belg./Lotto-Soudal) všichni stejný čas, ...108. Řepa (ČR/Kern Pharma) -1:46.

Konečné pořadí: 1. Evenepoel (Belg./Quick-Step-Alpha Vinyl) 80:26:59, 2. Mas (Šp./Movistar) -2:02, 3. Ayuso (Šp./SAE Team Emirates) -4:57, 4. López (Kol./Astana-Kazachstán) -5:56, 5. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -7:24, 6. Arensman (Niz./DSM) -7:45, 7. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -7:57, 8. O'Connor (Austr./AG2R-Citroën) -10:30, 9. Urán (Kol./EF Education-EasyPost) -11:04, 10. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -12:01, ...77. Řepa -3:27:42.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články