Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Evans jako první Australan vyhrál Tour de France

Paříž - Cadel Evans jako první australský cyklista vyhrál Tour de France. Vítězem poslední etapy s cílem na Champs-Élysées se stal Mark Cavendish, který v Paříži triumfoval potřetí za sebou a poprvé v kariéře získal zelený trikot pro nejlepšího spurtéra. Český jezdec Roman Kreuziger dnes dojel do cíle na 141. místě. V konečném pořadí, ve kterém v předchozích dvou letech obsadil vždy devátou příčku, skončil člen stáje Astana na 112. pozici s tříhodinovou ztrátou na vítěze.

Evans si žlutý trikot zajistil v sobotní časovce, ve které porazil do té doby vedoucího Andyho Schlecka. Lucemburský jezdec skončil stejně jako loni a předloni druhý. Třetí v celkové klasifikaci je jeho bratr Fränk, na stupně vítězů se tak poprvé v historii Tour postavili sourozenci.

"Cadel si to zasloužil. Druhé místo na Tour není k zahození a být na pódiu spolu s bratrem byl náš rodinný sen. Rodiče jsou na nás pyšní," uvedl mladší ze sourozenců Andy, který na letošní Tour zaujal především samostatným únikem v královské alpské etapě.

Trojnásobný vítěz a obhájce prvenství Alberto Contador skončil celkově pátý. Španělská hvězda tak přišla o čtyřletou neporazitelnost na závodech Grand Tours, kam vedle Tour de France patří Giro d'Italia a Vuelta.

Je nám líto, video expirovalo.
Tour de France

Alberto Contador:

"Byla to náročná Tour se všemi těmi pády na začátku. Já jsem se zranil a nabral ztrátu. Následkem toho zažil něco, co jsem nikdy předtím nedělal. Místo abych si hlídal každou sekundu, jsem jel bez tlaku a mohl útočit, protože jsem neměl co ztratit."

Žádné zklamání však Contador nedával najevo, naopak. Liboval si, že si na svou stranu během uplynulých tří týdnů znovu získal fanoušky, kteří na něj v úvodu závodu bučeli kvůli stále nedořešené dopingové kauze z loňského ročníku. "Náklonnost, kterou mi fanoušci projevili, je pro mě zadostiučiněním. Je to víc než titul z Tour," tvrdil letošní vítěz Gira d'Italia.

"Koneckonců prožívám skvělou sezonu. Lidi se sice soustředí hlavně na Tour, ale musíme brát v potaz i další závody a mně se letos daří," uvedl Španěl, kterého trápilo během Tour naražené koleno po pádu v prvním týdnu. Contadora čeká začátkem srpna jednání arbitráže v Lausanne kvůli pozitivnímu nálezu na clenbuterol na minulé Tour.

Cadel Evans:

0"Chtěl bych poděkovat všem, kdo mě podporovali, parťákům i rivalům, za tuhle úžasnou zkušenost. Byl to skvělý zážitek a já nemůžu být šťastnější, vždyť jsem o tom snil už dvacet let."

Závěrečná etapa začala minutou ticha za oběti útoků v Norsku. "Když se něco takového stane, nikdo nemyslí na sport. Není vůbec důležitý," řekl norský vítěz dvou etap Thor Hushovd. "Je hezké, že na nás každý myslí. Jsme malá země… Bohužel se něco takového může stát všude," dodal.

Cavendish si díky triumfu v Paříži připsal páté etapové vítězství na letošní Tour. Rodák z ostrova Man, který porazil Edvalda Boassona Hagena z Norska a Němce Andrého Greipela, má na kontě celkem dvacet vyhraných etap na slavném závodě.

"Konečně! Jsem hrozně šťastný a dojatý," radoval se britský jezdec, který kraloval spurtérským dojezdům. "Letos se změnila pravidla, takže jsem (o zelený trikot) musel bojovat ještě tvrději. Byl jsem unavený, ale mí týmoví kolegové předvedli skvělou práci a spolu jsme to vyhráli," řekl Cavendish.

Puntíkovaný trikot pro nejlepšího vrchaře získal olympijský šampion Samuel Sánchez ze Španělska, bílý dres nejlepšího jezdce do 25 let patří Francouzi Pierru Rollandovi. Soutěž družstev ovládla stáj Garmin-Cervelo.

Cadel Evans se stal nejstarším vítězem Tour od druhé světové války. Ve čtyřiatřiceti letech slavný závod vyhráli také Henri Pélissier (v roce 1923) a Gino Bartali (1948), ten však byl o něco mladší než australský jezdec. Rekord patří Belgičanovi Firminu Lambotovi, jenž v roce 1922 triumfoval v 36 letech.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články