Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Etapa i rudý dres. De La Cruz získal vše, co se dalo

Alto de Naranco (Španělsko) – Podobně jako osmá, i devátá etapa Vuelty skončila vítězstvím jednoho z jezdců z úniku. Stal se jím David De La Cruz, který ovšem na rozdíl od Sergeje Lagutina neslaví pouze etapový triumf, nýbrž i rudý dres průběžného lídra. Díky ztrátě pelotonu, v němž dojel Nairo Quintana, nyní vede klasifikaci závodu. Leopold König je šestý.

David de la Cruz
zdroj: ČTK/EFE autor: Javier Lizon

V úniku dne se ocitlo hned dvanáct jezdců, a bylo tak brzy zřejmé, že by pro uprchlíky bylo velkým zklamáním, kdyby je měl peloton ještě před cílem v Alto de Naranco dostihnout. Platilo to tím spíše, že se v tvoření tempa střídali jezdci jako David De La Cruz, Alexandre Geniez, Mathias Frank, Luis Leon Sánchez či Thomas De Gendt – tedy kvalitní a schopní závodníci, kteří v předchozích závodech už jasně ukázali, že nejsou pouhými domestiky a mají své vlastní ambice. Pro De La Cruze měla etapa speciální náboj, neboť v celkovém pořadí neztrácel ani tři minuty a mohl se tak, pokud by vše šlo dobře, obléct do rudého dresu.

Skupina spolupracovala, v závěrečných dvaceti kilometrech, kdy už bylo jasné, že peloton je příliš zpátky, už ale každý začínal jet sám na sebe. Několik útoků inicioval Dries Devenyns, vítězství mu ale souzené nebylo. Kopcovitý závěr totiž zvládl lépe katalánský rodák De La Cruz, který zvedl v cíli ruce nad hlavu – a vzápětí začal počítat vteřiny. Potřeboval, aby peloton nepřijel dříve než za dvě a půl minuty.

David De La Cruz: "Je to samozřejmě největší úspěch mé kariéry. Z červeného trikotu jsem překvapený, vůbec jsem na to nemyslel, chtěl jsem jen vyhrát etapu."

Movistar se na čele pelotonu snažil svůj odstup držet v rozumných mezích, ale nebyl v tom nakonec úspěšný. Dosavadní lídr závodu Nairo Quintana totiž dorazil s více než tříminutovu ztrátou a svůj cenný trikot musel přepustit. Otázkou ovšem je, nakolik z toho jsou ve španělské stáji smutní. De La Cruz pravděpodobně nebude tempu nejlepších v horských etapách stačit, a Movistar se prozatím alespoň zbavil nutnosti "šéfovat" pelotonu. Nasvědčuje tomu i reakce Alejandra Valverdeho, který výsledek etapy označil za perfektní.

Cyklistický etapový závod Vuelta - 9. etapa: Cistierna - Oviedo (164,5 km):

1. De La Cruz (Šp./Etixx-Quick-Step) 3:47:56, 2. Devenyns (Belg./IAM Cycling) -27, 3. Moser (It./Cannondale) -33, 4. L. Sánchez (Šp./Astana), 5. Frank (Švýc./IAM Cycling) oba -51, 6. Geniez (Fr./FDJ) -53, 7. Huzarski (Pol./BORA) -58, 8. De Gendt (Belg./Lotto), 9. Bilbao (Šp./Caja Rural) oba -1:04, 10. Teuns (Belg./BMC) -1:10, ...20. König (Sky) -2:56, 94. Štybar (Etixx-Quick-Step) -8:14.

Průběžné pořadí: 1. De La Cruz 33:46:24, 2. Quintana (Kol./Movistar) -22, 3. Valverde (Šp./Movistar) -41, 4. Froome (Brit./Sky) -49, 5. Chaves (Kol./Orica-BikeExchange) -1:19, 6. König -1:38, 7. Contador (Šp./Tinkoff) -2:01, 8. Atapuma (Kol./BMC) -2:06, 9. Brambilla (It./Etixx-Quick-Step) -2:07, 10. S. Sánchez (Šp./BMC) -2:08, ...60. Štybar -38:35.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články