Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Elkov dojel v časovce družstev dvanáctý, vyhrál Quick-Step

Elkov Author, první ryze česká stáj v časovce družstev na mistrovství světa v silniční cyklistice, skončila v Innsbrucku dvanáctá. Vyhrála sestava belgického týmu Quick-Step Floors, za který jezdí Zdeněk Štybar s Petrem Vakočem, ti ale do závodu nezasáhli.

Stáj Quick-Step při časovce družstev
zdroj: Reuters autor: Heinz-Peter Bader

Královéhradecký tým nasadil do závodu šestici Jan Bárta, Josef Černý, Vojtěch Hačecký, Alois Kaňkovský, Michael Kukrle, Jakub Otruba, a ta ztratila během 62,8 kilometru dlouhé trati na vítěze tři a čtvrt minuty. Připsala si ale dva cenné skalpy týmů z UCI World Tour (Lotto NL-Jumbo a AG2R La Mondiale).

Na prvním mezičase na metě 22,8 km byl Elkov Author dokonce devátý z 22 týmů. Do cíle dojel ve čtveřici bez Hačeckého s Kaňkovským. "Začali jsme velmi dobře, jeli jsme, na co jsme měli, a všichni jsme poctivě střídali. Když jsme najeli do kopce, tak jsme trochu zpomalili, protože přece jen musíme přiznat, že k takhle dlouhým časovkám se běžně nedostaneme," uvedl Černý.

"Závěr byl o morálce, ale udělali jsme vše pro to, aby z toho bylo co nejlepší umístění, a to se podařilo," doplnil Černý, úřadující domácí šampion v časovce i silničním závodě, jenž má od nové sezony podepsanou smlouvu do elitní World Tour, kde bude jezdit za dnes třetí BMC.

Je nám líto, video expirovalo.
Česká stáj Elkov Author obsadila v časovce družstev na MS 12. místo

"Nikdy jsem nejel časovku nad 40 kilometrů v takové intenzitě. Byl to neskutečný zážitek a tempo, v jakém jsme kontrolovaně jeli úvodní kilometry, bylo opravdu závratné. Je to zároveň odměna za tuto i minulou sezonu," pochvaloval si Kaňkovský.

Vítězný Quick-Step Floors ve složení Kasper Asgreen, Laurens de Plus, Bob Jungels, Yves Lampaert, Maximilian Schachmann a Niki Terpstra vybojoval titul v čase 1:07:26. Zlato obhajující Sunweb byl o 18 sekund pomalejší, třetí BMC zaostal o 20 sekund.

"Jsme hrozně moc šťastní. Ten vítězný pocit je neuvěřitelný. Jsme velmi silný tým s mnoha mladými jezdci, ale po prvním mezičasu jsme nijak nepanikařili," připomněl kapitán vítězné sestavy Lampaert průběžnou třetí příčku, na níž byl Quick-Step Floors na prvním mezičasu.

Na druhém po necelých 45 kilometrech už činilo manko na průběžně vedoucí Sunweb necelou vteřinu. "Věděli jsme, že náš čas při stoupání nahoru přijde. Během celého roku jsme vyhráli mnoho závodů, ale dobýt titul mistrů světa jako jeden tým je něco mimořádného," dodal.

Belgický tým vyhrál již počtvrté v historii a jen loni chyběl mezi triem nejlepších. Titul měl už z let 2012, 2013 a 2016, stříbro z roku 2015 a bronz si vyjel rok předtím.

Ženskou časovku MS vyhrála stáj Canyon-SRAM, Sunweb byl až třetí

Soutěž žen ovládla německá stáj Canyon-SRAM, stříbro si vyjel tým Boels Dolmans, na obhájkyně prvenství a největší favoritky z rovněž nizozemské stáje Sunweb zbyl pouze bronz.

Více než 54 kilometrů dlouhou trať zvládla šestice Alena Amjaljusiková, Alice a Hannah Barnesovy, Elena Cecchiniová, Lisa Kleinová a Trixi Worracková v čase 1:01:47. Závod dokončila v kompletním složení a čekala, jak si povedou soupeřky. Kvarteto Boels Dolmans zastavilo časomíru o 22 sekund později, Sunweb, který dojel rovněž se čtyřmi cyklistkami, byl ještě o sedm vteřin pomalejší.

Tým Canyon-SRAM se vrátil na pódium po loňské odmlce, kdy skončil v Bergenu čtvrtý, zatímco v Dauhá 2016 druhý. Celkově triumfoval - byť s různými sponzory - už popáté. Pod názvem Specialized-Lululemon slavila stáj v letech 2012 až 2014, jako Velocio-SRAM pak i v roce 2015. U všech pěti triumfů byla brzy sedmatřicetiletá Němka Worracková.

"Samozřejmě je to moc pěkné. V tomto roce jsme nevyhráli jedinou týmovou časovku, takže je to asi trochu překvapení, ale nejspíš jen pro všechny okolo. My samotné jsme věděly, že když budeme mít perfektní den, můžeme skončit na pódiu. A možná i úplně nejvýš. Byl to dlouhý a těžký závod, ale zvládly jsme to," uvedla Worracková.

Týmové časovky se v současné podobě jedou na neurčitou dobu naposledy. Od příštího roku už nebudou soutěžit stáje, ale reprezentační výběry jednotlivých zemí. Proběhnou sice rovněž odděleně závody mužů a žen (při třech závodnících v kategorii), ale za danou zemi se budou sčítat dosažené časy a teprve podle součtu se budou udělovat medaile.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Innsbrucku (Rakousko):

Časovka družstev:

Muži (62,8 km): 1. Quick-Step Floors (Asgreen, De Plus, Jungels, Lampaert, Schachmann, Terpstra) 1:07:26, 2. Sunweb (Dumoulin, Haga, Kelderman, Kragh Andersen, Matthews, Oomen) -18, 3. BMC (Bevin, Caruso, Dennis, Küng, Van Avermaet, Van Garderen) -20, 4. Sky -45, 5. Mitchelton-Scott -57, 6. Movistar -1:32, ...12. Elkov Author (Bárta, Černý, Hačecký, Kaňkovský, Kukrle, Otruba) -3:18.

Ženy (54,5 km): 1. Canyon-SRAM (Amjaljusiková, A. Barnesová, H. Barnesová, Cecchiniová, Kleinová, Worracková) 1:01:47, 2. Boels Dolmans -22, 3. Sunweb -29.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články