Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Elkov-Author dostal za doping mladých jezdců distanc na 30 dní

Aigle (Švýcarsko) - Mezinárodní cyklistická unie (UCI) suspendovala na 30 dní elitní český tým Elkov-Author za doping dvou bývalých členů. Cyklisté kontinentální stáje z Hradce Králové se nesmí účastnit mezinárodních závodů od 4. května do 3. června.

Elkov-Author
zdroj: twitter/supercycling.cz‏

"Pro tým je to dost velký problém. Měli jsme naplánovaný závodní kalendář, který se samozřejmě pečlivě skládá dohromady. Teď už jsme v Polsku, kde jsme obhájili vítězství na Memoriálu Andrzeje Trochanowského, což je závod kategorie UCI 1.2. Jsme tedy dobře rozjetí a ve výborné formě," prohlásil zástupce stáje Miloš Židík.

Elkov-Author pyká za doping Michala Brázdy a Jana Kováře, kteří měli loni v listopadu při mimosoutěžním odběru pozitivní dopingový test na anabolický steroid stanozolol a další zakázanou látku clenbuterol. Oba následně obdrželi čtyřletou "stopku".

UCI zahájila v dubnu s nejlepší českou stájí disciplinární řízení, jež automaticky následuje poté, co se v jednom týmu objeví během 12 měsíců minimálně dva dopingové případy. Elkovu hrozila suspendace od 15 do 45 dnů, UCI vynesla trest v polovině tohoto rozmezí.

"Pro nás je to hodně nečekané. V porovnání s dalšími případy myslím, že jsme nebyli ti nejhorší, přesto máme závodní stopku na celý měsíc. Budeme to muset od UCI stoprocentně přijmout. Zvažujeme, jak budeme postupovat dál. A řešíme právní kroky, které učiníme proti těm, kteří se o poškození dobrého jména týmu přičinili," uvedl Židík.

Český tým se měl v květnu a začátkem června zúčastnit několika závodů v Polsku. "Zítra máme jet Memoriál Romana Sieminského. Zákaz je od čtvrtku, kdy máme začínat další závod, pro nás velmi významný, kde sbíráme body a pódiová umístění. A tým to měl rozjeté tak, aby tam znovu uspěl," pokračoval Židík.

"Kromě dobrého jména to samozřejmě škodí našemu programu závodů, ale jde i o to, že jsme sami organizátory závodů, takže víme, jak je to nepříjemné, když máte vše zajištěné a někdo pak odřekne účast na poslední chvíli," dodal zástupce Elkov-Author.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články