Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Dygertová dvakrát překonala světový rekord. Glaetzer slavil ve sprintu

Nejrychlejším sprinterem světového šampionátu v Apeldoornu se stal Matthew Glaetzer. Ženský madison vyhrála britská dvojice Katie Archibaldová, Emily Nelsonová. Rekord v individuální stíhačce hned dvakrát posunula Chloe Dygertová. V mužském omniu triumfoval Szymon Sajnok. 

Výtečné představení předvedla Chloe Dygertová. Jednadvacetiletá Američanka překonala už v kvalifikaci světový rekord v individuální stíhačce. Ve finále se poté přehnala kolem soupeřky Annemiek van Vleutenové a ještě svůj rekordní čas o 12 setin vylepšila. Jeho nová hodnota je 3:20,060. Největší naděje světové dráhy ohromila nizozemské publikum.

"Je to nádherné, hodně jsem na to pracovala. Chtěla jsem jet dokonce i rychleji, ale i takhle to je skvělé. A v příštím závodě budu chtít být zase lepší. Je vážně výjmečné, že se mi podařilo obhájit duhový dres," zmínila i svůj loňský titul ze světového šampionátu v Hongkongu. "Jsem opravdu hrdá," dodala Dygertová.

Ženský madison, který se jel v Apeldoornu teprve podruhé, byl soubojem nizozemské dvojice (Kirsten Wildová/Amy Pietersová) s britskou (Katie Archibaldová/Emily Nelsonová). Domácí závodnice byly pozorné, avšak síla Britek ve sprintu se ukázala jako rozhodující. Belgické obhájkyně titulu, které postrádaly Lotte Kopecky, dojely až na 12. místě.

"Chtěly jsme vyhrát každý sprint, tak jsme to zkusily. Jsme hodně šťastné a těžko hledáme slova. Je fantastické, že madsion bude na olympijských hrách v Tokiu – jsme rády, že toho můžeme být součástí," říkaly před medailovým ceremoniálem Britky, které soudě dle tohoto výkonu budou i za dva roky v Tokiu patřit k hlavním favoritkám.

PROGRAM MS V DRÁHOVÉ CYKLISTICE NA ČT SPORT A CTSPORT.CZ:

3. 3.: od 18:30 na ctsport.cz (záznam na ČT sport od 23:20)
4. 3.: od 13:30 na ctsport.cz (záznam na ČT sport od 19:20)

Sprinterským šampionem z Apeldoornu je Matthew Glaetzer. Austrálie na světový šampionát mnoho závodníků nevyslala, Glaetzer ale svou formu na velké akci potvrdil. Ve dvou jízdách porazil ve sprintu mladého britského sprintera Jacka Carlina. Bronzovou medaili získal Sébastien Vigier, který taktéž ve dvou jízdách porazil Maximiliana Levyho.

Na dráze proběhlo také finále ženské pětistovky. Do vedení šla olympijská šampionka v keirinu a favoritka apeldoornského velodromu Elis Ligtleeová, svou jízdu však v tu chvíli před sebou měly ještě tři dráhařky. Porazily ji jen dvě – Miriam Welteová potvrdila svou třídu a podruhé se stala mistryní světa, Darja Šmelevová bere stříbro.

"Opravdu hodně jsem na to dřela, takže jsem velmi šťastná, že jsem znovu světovou šampionkou. Pořád tomu nedokážu uvěřit. Věřila jsem si a opravdu moc to chtěla. Kristina (Vogelová) mi řekla, že bychom měly stejně jako v Cali (2014) vyhrát čtyři zlata, teď máme tři, tak uvidíme, jak to dopadne zítra," líčila Welteová. V neděli ji ještě čeká keirin.

Nicolas Pietrula byl po dlouhé době prvním Čechem, který jel omnium na MS. Bohužel, mnoha úspěchů závodník pražské Dukly na dráze nedosáhl. Ve scratchi byl klasifikován jako předposlední a v tempo závodě sice jedno kolo získal, aby však byl posléze o jedno také dojet. Ve vylučovacím závodě Pietrula vypadl jako první, v bodovačce měl pád.

O vedení se před závěrečnou bodovačkou dělil Simone Consonni se Szymonem Sajnokem. Do posledních metrů vyrovnaný závod, do něhož zasáhl ještě domácí Jan Willem van Schip, vrcholil v závěrečném bodovaném sprintu. Nakonec v sobě nejvíc sil našel Sajnok, který se v jednadvaceti letech stal prvním (zlatým) polským medailistou z omnia.

Mistrovství světa v dráhové cyklistice v Apeldoornu (Nizozemsko):

Muži:

Sprint - finále: Glaetzer (Austr.) - Carlin (Brit.) 2:0, o 3. místo: Vigier (Fr.) - Levy (Něm.) 2:0, ...21. Čechman - vyřazen v osmifinále, v kvalifikaci 32. Sojka.

Omnium: 1. Sajnok (Pol.) 111, 2. Van Schip (Niz.) 107, 3. Consonni (It.) 104, ...24. Pietrula -17.

Ženy:

500 m s pevným startem: 1. Welteová (Něm.) 33,150, 2. Šmelevová (Rus.) 33,237, 3. Ligtleeová (Niz.) 33,484.

Bodovací závod dvojic: 1. Archibaldová, Nelsonová (Brit.) 50, 2. Wildová, Pietersová (Niz.) 35, 3. Paternosterová, Confalonieriová (It.) 20.

Stíhací závod - finále: Dygertová (USA) 3:20,060/světový rekord - Van Vleutenová (Niz.) dostižena, o 3. místo: Catlinová (USA) 3:34,658 - Brennauerová (Něm.) 3:35,920.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články