Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Dumoulin se pral se žaludkem, Hirt útočil na etapu. Italům udělal triumfem radost Nibali

Bormio – Šestnáctá etapa odpočátku byla tou královskou, bohužel ale jak pro koho. Zcela jistě ne pro Toma Dumoulina, který musel zastavit kvůli žaludečním problémům a nakonec ztratil přes dvě minuty. Růžový dres ale před v etapě třetím Nairem Quintanou udržel. Z vítězství se raduje Vincenzo Nibali, a Itálie tak slaví první vítězství na letošním Giru. Jan Hirt byl v úniku dne, nakonec dorazil do Bormia těsně za elitní desítkou s odstupem 1:35 za Nibalim a celkově se posunul na 16. příčku.

Závěrečný souboj Mikela Landy s Vincenzem Nibalim
zdroj: BELGA autor: Juzuru Sunada

Třetí týden začal a s ním první z pěti horských etap, ve kterých ještě Nairo Quintana a spol. mohou zvrátit momentum letošního Gira ve svůj prospěch. Den číslo 16 zavedl cyklisty jednou na Mortirolo a hned dvakrát na Stelvio, to všechno na 222 kilometrech. Bude pokračovat skvělé představení Toma Dumoulina – tak zněla hlavní otázka dne.

Bohužel Dumoulin nebyl v kondici, kdy by se mohl prát s nejlepšími. Zastavily ho totiž žaludeční potíže, kvůli kterým musel dokonce před druhým stoupáním na Stelvio na chvíli zastavit. Nizozemský lídr Gira nakonec ztratil na Naira Quintanu něco málo přes dvě minuty a jeho náskok v průběžném pořadí se o hodně snížil. Oba nyní dělí 31 sekund.

Je nám líto, video expirovalo.
Královskou etapu Gira vyhrál Nibali, Dumoulin měl problémy

Jak závod probíhal?

Na čelo se vydalo hned třicet jezdců, a skupina uprchlíků tak zahrnovala několik jmen ze Sky, Movistaru či Cannondale-Drapac. Nechyběl ani hlavní domestik Toma Dumoulina Laurens Ten Dam a také dvojice závodníků v oranžových dresech polské stáje CCC Sprandi Polkowice. České fanoušky těšilo, že jedním z nich byl Jan Hirt. Český závodník byl po odstoupení Bena Hermanse virtuálně už na 17. příčce průběžného pořadí.

Radost působil i v hlavní skupině jedoucí Michal Schlegel, který ve společnosti Dumoulina, Quintany, Thibauta Pinota či Vincenza Nibaliho absolvoval první výstup na Stelvio. Mohlo tomu tak být i proto, že žádný z favoritů neútočil na svazích slavné hory na v růžovém jedoucího Dumoulina – nedocházelo tak k prudkým nástupům a cyklisté odpadali jen postupnou eliminací.

Jako první projel vrcholem, který byl letošní Cimou Coppi (tj. nejvyšším bodem závodu), Mikel Landa. Baskický jezdec posléze ve sjezdu vytvořil skupinku s Andreyem Amadorem a společně uháněli dolů serpentinami. Za nimi se v pětičlenné druhé skupině nacházel Hirt a na rovině mezi oběma stoupáními na Stelvio (z italské a švýcarské strany) se čelo spojilo. Byl tu i Steven Kruijswijk nebo Igor Anton.

Dumoulina zradila žaludeční slabost, ostatní nečekali

Mezitím v hlavní skupině došlo k stěžejnímu momentu nejen šestnácté etapy, ale celého ročníku Gira. Dumoulin ještě před nájezdem do stoupání musel zastavit a odskočit si zřejmě vinou žaludečních nebo střevních potíží. Kvůli tomu ztratil více než minutu a ačkoliv balík zezačátku čekal, posléze do toho Franco Pellizotti z Bahrajn-Merida šlápl a Nizozemcova ztráta narůstala.

Dumoulin vypadal viditelně slabě, a navíc k sobě neměl žádného pomocníka, neboť Ten Dam už své síly zcela vyčerpal. Závod ale nevzdával a pokračoval ve svém typickém stylu jízdy, tedy konstatním tempu ze sedla jako při časovce. Chování pelotonu, který nepočkal na lídra celého závodu, mezitím jistě vzbudí debaty a kontroverze. Máslo na hlavně má hlavně Quintana, neboť právě na něj Dumoulin po pádu počkal v 15. etapě.

Svým rivalům neměl Dumoulin za zlé, že na něj nečekali. "Nevím, co se přesně vepředu dělo. Slyšel jsem, že Movistar chvíli čekal, ale závod pokračoval dál a oni museli stíhat uprchlíky typu Stevena Kruijswijka. Nezlobím se na ně, že jeli za ním. Nemůžete si nechat Kruijswijka ujet tři minuty. Byla to těžká situace," řekl lídr závodu.

Passo dello Stelvio
zdroj: ČTK/DPA autor: Thomas Muncke

Zatímco Dumoulin si procházel hlubokou krizí, na čele kouzlil Jan Hirt. Jezdec polského CCC jel druhý, když mu ujel pouzel Landa. Vidina vítězství či umístění na pódiu už byla pro českého závodníka reálná, ovšem s tím, jak se stoupání zlomilo do své druhé poloviny, si musel začít dělat starosti se skupinou favoritů.

Nibali totiž roztrhal zbytek hlavní skupiny a přibližoval se spolu s Quintanou, Ilnurem Zakarinem a Domenicem Pozzovivem. U staré celnice pod vrcholem Umbrailpassu už nebylo jejich manko na čelo ani minutové, Dumoulin na ně ztrácel okolo minuty a půl, a stále tak držel růžový dres. Vzhledem k situaci se s tím pral skutečně obdivuhodně.

Vrcholem projel jako první poslední zbývající závodník z úniku Landa, už jen deset vteřin za ním ale byla čtveřice s Quintanou a Nibalim, která se prohnala kolem Hirta. Znavený Dumoulin projel se ztrátou 2:10 a musel ještě vydržet sedmnáctikilometrový sjezd až do Bormia.

Sport
zdroj: ČT4

Nibali udělal radost Italům

Ve sjezdu letěl Nibali, který ukázal, že je stále nejrychlejším sjezdařem v pelotonu. Sicilana se nakonec dokázal držet jen Landa. Společně se vzdalovali Quintanovi, který ale byl už jen několik málo vteřin od růžového dresu. Když přišly údaje z GPS, mohli se v HQ stáje Movistar radovat – Dumoulinovo manko totiž překročilo už tři minuty.

Tyto údaje ale nakonec nebyly přesné a Dumoulin se na čáře v Bormiu objevil "už" o 2:17 za Nibalim, který na čáře přesprintoval Landu. Jelikož Quintana byl ještě o deset vteřin zpět, zůstává růžový dres na Dumoulinových zádech.

Velká část jeho pracně nashromážděného náskoku se ale rozplynula a od Quintany jej nyní dělí 31 vteřin. Navíc není jasné, v jaké kondici bude nizozemský cyklista pro příští etapy. Na třetí příčku klasifikace se posunul Nibali, který byl v cíli ve skvělé náladě. "Byla to nádherná etapa pro závodníka, jako jsem já. Jsem strašně spokojený, jak se nám to podařilo – nechal jsem tam spoustu sil, ale dosáhli jsme vítězství," říkal Ital.

Sport
zdroj: ČT4

Už to nešlo vydržet, říkal Dumoulin

Hodně zklamaný byl Dumoulin, ačkoliv stále drží průběžné vedení. "Už jsem to nemohl vydržet a musel jsem si odskočit. Nebylo možné jet dál. Ale rozhodl jsem se tam nechat všechno a až v cíli se rozhodnout, co dál. Jsem samozřejmě hrozně zklamaný, i když ten dres mi zůstává," líčil Dumoulin.

Na více myslel i Landa, který v cíli naštvaně mlátil do řidítek. O několik minut později už ale smířeně dával rozhovory. "Prohrál jsem to v posledních metrech, ale takový ten náš sport je. Jelo se mi od začátku dobře, i když to bylo dost rychlé. Snažil jsem se bojovat, co to šlo, ale bohužel jsem nevyhrál," udržel si úsměv druhý v etapě Landa.

Nibali nyní ztrácí na Dumoulina z třetí příčky 1:12, Quintana 0:31. Odstup narostl v případě Pinota, který spadl na čtvrtou příčku a jeho manko vzrostlo na 2:38. Pátý je Zakarin, šestý Pozzovivo a sedmou příčku nyní drží Bauke Mollema. Jan Hirt se díky jedenáctému místu v etapě posunul na průběžnou šestnáctou příčku.

"Myslím, že se nemám za co stydět, podal jsem dobrý výkon. Chtěl jsem letos na Giru zkusit nějaký únik, jen jsem nevěděl, který den to bude. Říkal jsem si: Rozhodnu se podle toho, jak se kdy budu cítit. Dneska jsem se cítil a přišlo mi to jako dobrá šance. Když bude příležitost, zkusím to zase," řekl Hirt.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 16. etapa (Rovetta - Bormio, 222 km):

1. Nibali (It./Bahrajn Merida) 6:24:22, 2. Landa (Šp./Sky) stejný čas, 3. Quintana (Kol./Movistar) -12, 4. Pozzovivo (It./AG2R) -24, 5. Zakarin (Rus./Kaťuša) -34, 6. Formolo (It./Cannondale) -1:26, 7. Mollema (Niz./Trek Segafredo), 8. Jungels (Luc./Quick-Step), 9. A. Yates (Brit./Orica), 10. Pinot (Fr./FDJ), 11. Hirt (CCC) všichni -1:35.

Průběžné pořadí: 1. Dumoulin (Niz./Sunweb) 70:14:48, 2. Quintana -31, 3. Nibali -1:12, 4. Pinot -2:38, 5. Zakarin -2:40, 6. Pozzovivo -3:05, 7. Mollema -3:49, 8. Jungels -4:35, 9. Kruijswijk (Niz./LottoNL) -6:20, 10. A. Yates -7:00, ...16. Hirt -19:02.

Uložit

Zdroj
ČT sport, idnes.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články