Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Dumoulin: Chci uspět i v neděli v silničním závodě

57 vteřin dělilo Toma Dumoulina od zbytku startovního pole. Šestadvacetiletý Nizozemec vyhrál po týmové také zlato z individuální časovky a o jeho dominanci nebylo pochyb. Dumoulin ale ještě nekončí. Uspět chce i v nedělním silničním závodě.

Tom Dumoulin
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: JON OLAV NESVOLD

"Nemohu tomu uvěřit. Byl to vážně dobrý den. Myslím, že už to nezvládal ani můj měřič výkonu, protože můj výkon byl na to příliš vysoko," prohlásil Dumoulin, který se k titulu šampiona propracoval přes bronz v roce 2014 a páté (2015) a sedmé místo (2016). 

Do časovky nastupoval jako favorit na zlato. Uklidnění mu navíc přinesl nedělní triumf se stájí Sunweb v týmové časovce. "Je fantastické mít na kontě vítězný double z obou časovek. V neděli šlo o překvapení, ve středu už to zase tak překvapivé nebylo, ale když jste jedním z favoritů, je o něco obtížnější zůstat v klidu. Já ale klidný byl a prožil jsem úžasný den. Cítil jsem se moc dobře," pochvaloval si Dumoulin.

Nakonec ani neměnil kolo. "Dlouho jsem byl na pochybách. Nejprve jsem byl rozhodnutý, že kolo vyměním a přesednu na silniční, ale když jsem přijel a v pátek to stoupání viděl, zvažoval jsem to. A nakonec jsem se rozhodl neriskovat. Jsem jedním z jezdců, kteří jsou i na časovkářském speciálu dobří v jízdě do vrchu. Neměl jsem s tím vůbec problém," podotkl.

Je nám líto, video expirovalo.
Mistrem světa v časovce se stal Tom Dumoulin

A problém mu nepřivodila ani kluzká silnice, kterou v průběhu závodu začal skrápět déšť, na což doplatil Rohan Dennis. Jako by smyk zadního kola byl v jeho podání přirozenou součástí jízdy. "Začalo pršet a já musel zatáčky brát pomalu, hlavně pak na prvním kilometru stoupání - pokaždé mi tam zadní kolo uklouzlo, neboť jsem měl pláště na časovku s očekáváním, že bude sucho," popsal Dumoulin.

Komplimenty mu složil i Froome. "Není žádných pochyb a výmluv. Podmínky byly stejné pro mě i pro Toma, který startoval za mnou. Patří mu obrovská gratulace. Dal jsem do toho úplně všechno, ale on byl jasně nejsilnějším závodníkem ze všech," ocenil Froome.

Pro Dumoulina navíc šampionát v Bergenu ještě neskončil. V neděli bude mít stříbrný muž individuální olympijské časovky v Riu šanci dovršit zlatý hattrick v závodě s hromadným startem. "Zlato z časovky oslavíme ještě ve čtvrtek, ale pak už bude vše směřovat k nedělnímu závodu. I tam budu chtít uspět," prohlásil Dumoulin.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články