Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Duel týmových parťáků vyhrál Boroš. Zemanová slaví premiérový cyklokrosový titul

Pátý domácí cyklokrosový titul do sbírky a vydřený. Michael Boroš obhájil loňský triumf na mistrovství republiky v Kolíně před kolegou z týmu Elkov Kasper Jakubem Ťoupalíkem, třetí byl Ťoupalíkův starší bratr Adam. Mistryní republiky se pak stala poprvé v kariéře Kristýna Zemanová. Ukončila sérii pěti triumfů zkušené reprezentantky Pavly Havlíkové. Celkem osminásobná vítězka šampionátu, která se pozvolna loučí s velkými závody, skončila pátá. Stříbro získala Tereza Vaníčková, bronz Nikola Bajgerová.

Dramatický závod s výbornou diváckou kulisou měl o zápletku postaráno hned od začátku, Boroš spadl a Jakub Ťoupalík si vypracoval v čele více než slibný náskok. Devětadvacetiletý Boroš se však nevzdal a rychle se propracovával dopředu. Ještě v nájezdu do posledního z osmi okruhů měl zhruba desetisekundové manko, ale v závěru měl více sil.

"Samozřejmě je to krásné," řekl Boroš. Na začátku závodu však moc důvodů k úsměvu neměl. "Hlídal jsem si nájezd do terénu, nechal jsem tam Matěje Stránského najet jako prvního, ale udělal trošku školáckou chybu a šel hned k zemi, takže sundal i mě. Bohužel jsme se tam ještě zamotali, takže to bylo trošku o nervy. Chtěl jsem si ten závod hlídat a ne stahovat ztrátu. Už jsem popravdě ani nevěřil, že se mi v závěru ještě podaří Jakuba dohnat," přiznal Boroš.

Jakub Ťoupalík ztratil na vítěze jen tři desetiny sekundy a získal svou první medaili mezi elitou. Adam Ťoupalík, šampion z roku 2015, zůstal zpět o 81 sekund a přidal do sbírky třetí domácí bronz po letech 2016 a 2018. Dovršil tak triumf stáje Elkov Kasper, jejíž dres oblékají všichni tři medailisté. Čtvrtý skončil Josef Jelínek, pátý Šimon Vaníček a šestý Tomáš Paprstka.

Zemanová předvedla dominantní výkon

Osmnáctiletá Zemanová na trati v lesoparku Borky s okruhem dlouhým 3400 metrů zcela dominovala. Jen v úvodním kole byla před ní na čele vedoucí skupiny Bajgerová, ale pak už se závod proměnil v sólovou jízdu Zemanové za prvenstvím. Zvítězila nakonec s náskokem 32 sekund a navázala tak na celkový triumf v domácím seriálu Českého poháru Toi Toi Cup.

"Psychicky jsem závod zvládla dobře a strašně jsem si ho užila, protože mi vyšlo přesně to, co jsem chtěla - jet celý závod sama, jet si v klidu. Za mě tedy obrovská spokojenost s tím, že se to povedlo takhle krásně odjet bez nějakých chyb. Mohla jsem si závod vychutnat," řekla Zemanová.

Rovněž pro Vaníčkovou, jež rozhodla o zisku stříbra během posledního šestého okruhu, jde o první cenný kov mezi elitou. Bajgerová, která zůstala zpět za ní o osm sekund, už měla na kontě bronz z mistrovství republiky před dvěma roky.

Mistrovství České republiky v cyklokrosu v Kolíně:

Muži (27,2 km): 1. Boroš 1:01:28, 2. J. Ťoupalík stejný čas, 3. A. Ťoupalík (všichni Elkov Kasper) -1:21, 4. Jelínek (Cyklostar Head Pirelli) -1:34, 5. Vaníček (ČEZ Cyklo Team Tábor) -1:49, 6. Paprstka (Expres CZ-Tufo Kolín) -2:02.

Ženy (20,4 km): 1. Zemanová 52:50, 2. Vaníčková (obě Brilon racing team MB) -32, 3. Bajgerová (Force Kck Zlín) -40.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články