Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Druhý ročník Tour Bohemia pojede Kulhavý i Štybar s Raboněm

Praha - Druhého ročníku cyklistického závodu Tour Bohemia, který se letos pojede z Českých Budějovic do Prahy, se zúčastní i olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý. Vedle zlatého medailisty z Londýna by neměli v sobotu 21. září na startu chybět ani vítěz etapy na letošní Vueltě Zdeněk Štybar nebo jeho stájový kolega František Raboň. Obhajovat prvenství bude Slovák Maroš Kováč, jenž před rokem zdolal ve finiši Romana Kreuzigera.

Jaroslav Kulhavý
zdroj: EPA autor: KIM LUDBROOK

Zatímco loni se jednorázový podnik, zařazený do druhé kategorie Mezinárodní cyklistické unie UCI, jel z Karlových Varů do Prahy a končil na Hradčanském náměstí, letos povede z jihu Čech. Finišovat se pak bude na břehu Vltavy ve Žlutých lázních. "Je to náš záměr - prostřídat postupně kraje, pro příští rok jednáme s Východočeským krajem," řekl ředitel závodu Miroslav Poche.

Závod spadá do období krátce před mistrovstvím světa silničářů. To začne ve Florencii týmovou časovkou již o den později, hlavní závod mužů kategorie elite ale přijde na řadu až v neděli 29. září. "Jsem rád za ten termín, protože týden před MS by ten závod mohl fungovat jako dobrý test pro reprezentační týmy," podotkl Poche.

V současnosti je přihlášeno 20 týmů včetně české reprezentace a přibližně 120 jezdců. Mezi nimi budí největší pozornost biker Kulhavý s dvojnásobným mistrem světa v cyklokrosu Štybarem, který šplhá na výsluní mezi silničáři. "Jarda (Kulhavý) nám přislíbil účast," potvrdil člen organizačního výboru Richard Faltus. "Pokud mu to belgická strana dovolí, chtěl by jet Raboň, stejně tak je to i v případě Štybara, který teď vzdal Vueltu. Pokud by chtěli jet i Bárta a König, kteří na Vueltě stále pokračují, tak jim samozřejmě dáme prostor," doplnil Faltus.

Vedle bodů do žebříčku UCI budou ve hře i finanční odměny, na něž se může těšit první dvacítka závodníků v cíli. Vítěz získá 2 425 eur (přes 60 tisíc korun). Ve hře budou i čtyři prémie na trase, každá o 100 eur. Nejnáročnější stoupání čeká peloton v Jílovém u Prahy, kam jezdci dorazí přes Týn nad Vltavou, Milevsko a Sedlčany. "Tu trasu znám moc dobře. A musím říct, že není vůbec jednoduchá, protože to je pořád nahoru dolů a pravá levá. Určitě to nebude snadný závod. Počítám, že se bude rozhodovat na posledních 40 kilometrech, tedy mezi Sedlčany a Prahou," předpověděl člen týmu Bauknecht-Author František Paďour.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články