Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Drama na Col de la Loze. Roglič zvýšil převahu, López má etapu

Nejnáročnější horskou etapu letošní Tour de France ovládl kolumbijský vrchař Miguel Ángel López. Na vrcholu Col de la Loze byl dříve než Primož Roglič, jemuž se podařilo najet čtvrtminutu na třetího Tadeje Pogačara. Díky bonifikaci nyní Roglič vede pořadí o 57 vteřin před Pogačarem, třetí je López s mankem minuty a 26 sekund. 

Miguel Ángel López
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Miguel López se díky svému výkonu posunul na celkové pódium, z něhož odsunul krajana Rigoberta Urána. O svém vítězství rozhodl nástupem tři kilometry pod vrcholem. Oba Slovinci po sobě chvíli jen koukali, a když se za lídrem Astany vydal Primož Roglič, bylo už na dojetí pozdě. I tak může být Roglič spokojený, neboť na Tadeje Pogačara najel patnáct sekund.

V celkovém pořadí tak nyní jednička týmu Jumbo-Visma vede už o 57 vteřin před druhým Pogačarem. Na třetí místo se posunul López, jehož manko činí minutu a 26 sekund. Čtvrtý je Richie Porte už se ztrátou tří minut a pěti vteřin, následuje Adam Yates a poražený dne, kolumbijský vrchař Rigoberto Urán.

Jak etapa probíhala?

Klasický obrázek dosavadní Tour de France - peloton s jezdci Jumbo-Visma na čele - se proměnil. Špičku hlavního pole obsadili závodníci ze stáje Bahrajn-McLaren, kteří ostatní táhli do svahů druhého nejnáročnějšího kopce letošního ročníku Col de la Madeleine. Lídr týmu Mikel Landa se cítil silný a hodlal v závěru útočit.

Tempo Bahrajnu-McLaren osekalo skupinu zhruba na 35 jmen, z nichž se poté rozhodovalo o vítězi ve výšlapu na Col de la Loze. Více než dvacetikilometrové stoupání do 2300 metrů bylo vůbec nejtěžším letos, a kdo měl úmysly Tour de France vyhrát, musel se předvést. To platilo pro Landu, slovinské lídry i jejich kolumbijské pronásledovatele.

Čekalo se, kdo to zkusí jako první. Jenže rozdíly se tak jako už několikrát na letošní Tour netvořily oslnivými nástupy, ale postupným odpadáním. A jako první se se skupinou loučil překvapivě Landa, brzy následovaný třetím mužem pořadí Rigobertem Uránem. Poté už přišel nástup Miguela Lópeze, zatímco Roglič s Pogačarem se navzájem hlídali.

Slovinský duel vrcholil a nakonec to byl zkušenější z dua, kdo měl více sil. Dva kilometry před finišem lídr Jumbo-Visma, který mohl ještě počítat s pomocí domestika Seppa Kusse, odjel Pogačarovi a vydal se za Lópezem. Kolumbijce se mu dohnat nepodařilo, i tak ale může být Roglič spokojený - získal patnáct vteřin na třetího Pogačara.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 17. etapa: Grenoble - Méribel (170 km):

1. López (Kol./Astana) 4:49:08, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -15, 3. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -30, 4. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -56, 5. Porte (Austr./Trek-Segafredo) -1:01, 6. Mas (Šp./Movistar) -1:12, 7. Landa (Šp./Bahrajn-McLaren), 8. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) oba -1:20, 9. Urán (Kol./EF) -1:59, 10. Dumoulin (Niz./Jumbo-Visma) -2:13, ...107. Hirt (ČR/CCC) -28:38, 146. Kreuziger (ČR/NTT) -32:23.

Průběžné pořadí: 1. Roglič 74:56:04, 2. Pogačar -57, 3. López -1:26, 4. Porte -3:05, 5. A. Yates -3:14, 6. Urán -3:24, 7. Landa -3:27, 8. Mas -4:18, 9. Dumoulin -7:23, 10. Valverde (Šp./Movistar) -9:31, ...77. Hirt -3:21:39, 107. Kreuziger -4:04:43.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články