Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Drama do posledních metrů. Rogličovi na "slovinském" kopci spadl řetěz, přesto vyhrál etapu i celé Giro

Vypadalo to, že naděje Primože Rogliče ve 20. etapě Gira d'Italia vyhasly po technické závadě na prudkém stoupání. Slovinec ale fenomenálním výkonem zvládl horskou časovku vyhrát a na poslední chvíli vysvlékl zlomeného Gerainta Thomase z růžového trikotu. Britskému lídrovi došly v závěru síly a Roglič na kopci obsypaném slovinskými fanoušky ovládl svoje první Giro.

Je nám líto, video expirovalo.
Roglič den před koncem Gira obral Thomase o růžový dres

Thomas celé tři týdny předváděl naprosto konzistentní výkony, v horské časovce ale na Rogliče od počátku ztrácel sekundu po sekundě. Po druhém mezičase se ale zdálo, že růžový dres přeci jen uhájí, když Slovinci v prudké pasáži spadl řetěz.

Ale ne, Roglič byl na cestě na Monte Lussari, kde jako junior soutěžil ve skocích na lyžích, neporazitelný. Etapu ovládl 40 sekund před Thomasem a o 14 vteřin poprvé triumfoval i na italské Grand Tour. Předvedl tak podobný kousek, kterým ho jeho krajan Tadej Pogačar před třemi roky na Planině krásných dívek připravil o vítězství na Tour de France.

"Je to něco úžasného. Není to o vítězství samotném, ale o lidech. Ta energie je tu neuvěřitelná. Spadl mi řetěz, vrátil jsem ho zpět a jel jsem. Měl jsem dneska nohy a fanoušci mi přidali extra watty," zhodnotil Roglič.

Do Říma dojede se všemi sedmi kolegy z týmu Jumbo-Visma, druhé místo na Giru bere zklamaný Thomas a INEOS, třetí příčku uhájil po velmi slušné časovce Joao Almeida z UAE Emirates.

Třiatřicetiletý Roglič v letošní sezoně zvítězil ve všech závodech, do kterých nastoupil. Vyhrál Tirreno-Adriatico, Kolem Katalánska i Giro. V Itálii startoval poprvé od roku 2019, tehdy dlouho vozil růžový dres, ale taktickou chybou ho přenechal pozdějšímu vítězi Richardu Carapazovi a celkově bral třetí místo.

Jak etapa probíhala?

Pořadatelé si pro finále Giro d'Italia připravili pořádně zapeklitou chuťovku. 18,6 kilometru časovky po úzké cyklostezce a více než sedm kilometrů dlouhé a extrémně prudké stoupání po místy panelové cestě do cíle na Monte Lussari.

Nahoru směly jen motorky a kola, a tak náročný závod čekal nejen na jezdce, ale i na mechaniky. Ti po asi deseti kilometrech po víceméně rovné a čerstvě vyasfaltované stezce museli zvládnout vyměnit svému svěřenci kolo a s náhradním strojem naskočit za záda řidiče motorky.

Závodníci zároveň na trať vyráželi ve třech vlnách, dolů totiž museli všichni, fanoušky nevyjímaje, sjet kabinkovou lanovkou. A tak zatímco se domácí držitel fialového dresu Jonathan Milan nebo třeba Karel Vacek do cíle dostali krátce po obědě, vyvrcholení závodu přišlo až v pozdním odpoledni.

Primože Rogliče, který nutně potřeboval na Gerainta Thomase najet 27 vteřin, hnaly podél cesty a v závěru krutého stoupání ke kostelíku v cíli davy slovinských fanoušků. Atmosféra domácího závodu plynula z toho, že z vrcholu kopce by se do Slovinska dalo dohodit kamenem.

Na prvním mezičase měl Roglič náskok dvou vteřin na Thomase, který kromě kola měnil i helmu. Britský lídr na dalším mezičase ztrácel už 16 vteřin a Roglič byl na cestě za triumfem, když mu spadl řetěz. Zatímco ale Brit v závěrečné pasáži naprosto vytuhl, Rogliče problém zdánlivě ještě posílil a do cíle si došlapal o 40 sekund před Thomasem. To stačilo.

Sedmatřicetiletý Thomas zůstal i po hořké porážce gentleman: "Je lepší prohrát o tolik než o vteřinu nebo dvě. Primož mě úplně zničil. Abych byl upřímný, zasloužil si to. A navíc měl mechanickou, klobouk dolů před ním."

Cyklistický závod Giro d'Italia - 20. etapa (časovka 18,6 km):

1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 44:23, 2. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -40, 3. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -42, 4. Caruso (It./Bahrajn Victorious) -55, 5. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -59, 6. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -1:05, ...61. K. Vacek (ČR/Corratec-Selle Italia) -7:07.

Průběžné pořadí: 1. Roglič 82:40:36, 2. Thomas -14, 3. Almeida -1:15, 4. Caruso -4:40, 5. Pinot -5:43, 6. Arensman (Niz./Ineos Grenadiers) -6:05, ...84. K. Vacek -3:42:40.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články