Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dráhoví cyklisté bojují v Cali o MS i olympijské hry

Cali (Kolumbie) - Kvarteto českých dráhových cyklistů bude ve třetím závodě světového poháru o víkendu v Cali usilovat o nominační body pro postup na únorové mistrovství světa v Paříži a také na olympijské hry 2016 v Riu de Janeiru. Do bojů v Kolumbii zasáhnou sprinteři Pavel Kelemen a Adam Ptáčník, ve vytrvalostních disciplínách nastoupí Ondřej Rybín a Lucie Záleská. Přímý přenos nabídne také ČT sport a náš web v neděli od 22:00. Program závodů najdete zde.

"Nebude jednoduché se na světový šampionát, kde budou ve hře také důležité postupové body o olympiádu, dostat," řekl šéftrenér dráhařů Svatopluk Buchta.

Češi na hraně

Na mistrovství světa postoupí 30 nejlepších sprinterů podle aktuálního pořadí SP. Za každý stát mohou startovat dva závodníci. Kelemen je momentálně třináctý, Ptáčníkovi patří 22. místo. "Za ním je situace hodně vyrovnaná, proto potřebuje ještě získat další body a svůj postup nyní potvrdit," uvedl Buchta.

V keirinu je na 19. postupovém místě Kelemen, který ještě musí tvrdě zabojovat o nominaci na světový šampionát, kde bude v této disciplíně startovat 21 cyklistů. "V týmovém sprintu jsme už ztratili naději se kvalifikovat. Máme velkou bodovou ztrátu na poslední dvanácté postupové místo," uvedl Buchta.

Záleská má postup nadosah

Z vytrvaleckých disciplín má blíže ke startu na mistrovství světa Záleská. "Pokud v Cali úplně nepropadne, tak by jí postup neměl uniknout. Velmi těžkou pozici má Rybín, který se chce pokusit o nemožné v omniu. Bodově je ale hodně vzdálen postupové hranici," vysvětlil Buchta.

Mistrovství světa v dráhové cyklistice se uskuteční od 18. do 22. února v Paříži. Po světovém šampionátu budou dráhaři měsíc regenerovat a odpočívat. Od dubna vyrazí ke startům po závodech v Evropě, kde se pokusí ještě nasbírat další nominační body. Žebříček k postupu na olympijské hry se uzavře 15. září.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články