Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dráhařské mistrovství světa startuje. Češi věří Bábkovi v keirinu a Machačové v bodovačce

Na své klasické opory sázejí na nadcházejícím světovém šampionátu čeští dráhaři. V keirinu se výprava bude spoléhat na Tomáše Bábka, v bodovacím závodě budou všechny zraky upřeny na Jarmilu Machačovou. Přímé přenosy z MS v Pruszkówě odvysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Jarmila Machačová
zdroj: ČTK/AP autor: Mindaugas Kulbis

Před rokem v Apeldoornu byla Machačová pátá ve scratchi, což bylo nejlepší české umístění. O rok dříve na šampionátu v Hongkongu dojel Bábek druhý na kilometru s pevným startem a třetí v keirinu, který bude letos jeho hlavní disciplínou.

V této sezoně v keirinu, který si zkoušel i na japonském závodním okruhu, odjel tři Světové poháry, z nichž dvakrát byl ve finále. V Pruszkówě je keirin na programu ve čtvrtek. "Jedu tam bojovat, jedu se o titul porvat, a pokud budu mít štěstí, tak to může dobře dopadnout a můžu ten duhový dres světového šampiona přivézt. Nohy jsou připraveny," řekl Bábek.

"Hlavní ambice máme v keirinu, kde bychom si přáli finále. Tomáš mluví dokonce o titulu. V týmovém sprintu potřebujeme co nejvíce bodů, umístění do šestého místa by bylo skvělé," uvedl trenér sprinterů Dukly Brno Svatopluk Buchta. V nominaci má v mužské kategorii i Pavla Kelemena, Robina Wagnera či Martina Čechmana.

Ti pravděpodobně sestaví sprinterské trio, které letos bylo velmi úspěšné a skončilo čtvrté v hodnocení Světového poháru. Bábek, který byl členem trojice, se ale na šampionátu na sprint soustředit nechce a nahradit by jej měl Čechman.

"S největší pravděpodobností ho v Pruszkówě nepojedu. Další moje oblíbená disciplína je kilometr. Ale jede se hned den po keirinu, tak nevím, jak na tom budu. Moc se na to nespoléhám," popsal své možné závodní vytížení v Polsku Bábek, kterému minulý šampionát kvůli zranění utekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Začíná MS dráhařů, Češi se představí v týmovém sprintu

Tomáš Bábek:

"Jedu tam bojovat, jedu se o titul porvat, a pokud budu mít štěstí, tak to může dobře dopadnout a můžu ten duhový dres světového šampiona přivézt. Nohy jsou připraveny."

O body do olympijské kvalifikace bude usilovat i čtveřice stíhačů. "Jarmila v bodovačce patří dlouhodobě ke světové špičce a zde jsou očekávání vysoká. Ale i ve scratchi se dá se pomýšlet na první pětku, je to ale dost o náhodě. Dobrý výsledek by v olympijské kvalifikaci hodně pomohl. Ve dvojicích se zatím našim holkám nepodařilo prosadit, ale v postupovém klíči ještě šance je," prohlásil trenér pražské Dukly Milan Kadlec.

Do Polska se mistrovství světa vrací po deseti letech, stejně jako v roce 2009 jej bude hostit moderní BGŽ Arena s kapacitou 3300 diváků. Loni byla největší hvězdou šampionátu Nizozemka Kirsten Wildová, která ovládla bodovací závod, scratch a omnium.

Kristina Vogelová díky triumfu v klasickém i týmovém sprintu rozšířila svou sbírku zlatých na 11 a dotáhla se na historicky nejúspěšnější ženu MS Australanku Annu Mearesovou. V červnu při tréninku se však v plné rychlosti srazila s mladým nizozemským jezdcem a po pádu na betonový velodrom ochrnula na dolní část těla. Na MS bude v roli komentátorky.

Nominace dráhových cyklistů:

Sprinterské disciplíny: Tomáš Bábek, Pavel Kelemen, Robin Wagner, Martin Čechman, Sára Kaňkovská.

Vytrvalostní disciplíny: Nicolas Pietrula, Jarmila Machačová, Lucie Hochmann, Kateřina Kohoutková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články