Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Dráhaři jdou na velodrom. Tým věří Bábkovi i mladým talentům

Na předměstí Paříže v Montigny začíná dráhové mistrovství světa. Český tým vysílá jedenáct závodníků, mezi nimiž nechybí česká stálice Tomáš Bábek. Doplní jej dalších pět sprinterů a stejný počet vytrvalců. O poslední cenný kov z MS se v roce 2017 postaral právě Bábek. Přímý přenos 1. soutěžního dne sledujte od 17:50 na ČT sport Plus.

Čeští dráhoví cyklisté
zdroj: ČTK / imago sportfotodienst / Fotoreporter Sirotti

"Začínáme týmovým sprintem, pro který máme kvarteto jezdců. Strašně rádi bychom se podívali do osmičky nejlepších, spokojeni ale budeme i s desítkou," uvedl trenér sprinterů Petr Klimeš.

Naděje na ukončení čekání na zisk cenného kovu z MS se pojí jako již tradičně v posledních letech s pětatřicetiletým Bábkem, jenž také vybojoval poslední medaili. V roce 2017 se mu podařilo vyjet na MS v Hongkongu stříbro na kilometru s pevným startem a bronz v keirinu. V obou disciplínách je i evropským šampionem – keirin vyhrál v roce 2016, na kilometru uspěl o čtyři roky později.

"Tomáš Bábek absolvuje keirin a v jeho věku musí myslet na postup do semifinále a i výše," prohlásil Klimeš. "Pevný kilometr pojedou Robin Wagner a Bábek a doufáme v první desítku. Ve sprintu se představí Martin Čechman. Má dobrou formu, ale pro postup z kvalifikace bude potřeba atakovat český rekord," řekl Klimeš.

"V případě Veroniky Jaborníkové jde stále o mladou závodnici kategorie do 23 let, která vybojovala medaile na mistrovství Evropy. Ve sprintu jede sbírat především zkušenosti a startovat bude i v keirinu, kde bychom ji rádi viděli v semifinále. V závodě na 500 metrů s pevným startem bude usilovat o další zlepšení svého nejlepšího času," uvedl Klimeš.

Kouč stíhačů Milan Kadlec připomněl, že na startu bude vynikající konkurence. I proto se ohledně ambicí českých vytrvalců drží při zemi. "Každý úspěch bude skvělý. Daniel Babor může ve scratchi třeba myslet i na medaili, ale je to vždy loterie. Rozhodně scratch a vylučovací závody jsou disciplíny, kde úspěch není nereálný. V první polovině startovního pole bychom rádi byli i v omniu žen a madisonu mužů," konstatoval Kadlec.

Nominace českých dráhařů na MS:

Sprinterské disciplíny: Tomáš Bábek, Matěj Bohuslávek, Martin Čechman, Dominik Topinka, Robin Wagner, Veronika Jaborníková.

Vytrvalostní disciplíny: Daniel Babor, Denis Rugovac, Jan Voneš, Kateřina Kohoutková, Petra Ševčíková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články