Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Dosáhnout na velké peníze bude těžké, říká dráhař Bábek před návratem do Japonska

V japonské keirinové lize bude opět český dráhař. Cyklista Tomáš Bábek pojede, ale ne v tradiční sérii se specifickými modifikacemi, v níž působil čtyřiatřicetiletý závodník dříve, ale v nově vzniklé soutěži, jejíž pravidla budou blízká těm, podle nichž se jezdí na mezinárodní scéně.

Dráhový cyklista Tomáš Bábek ukazuje zlatou a stříbrnou medaili, které vybojoval na mistrovství Evropy
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

"Myslím, že už mohu prozradit, že mám o něco jasněji ohledně budoucnosti po olympiádě v Tokiu," uvedl Bábek, který dříve připouštěl i možnost, že olympiádou ukončí kariéru. "Nechával jsem to zcela otevřené. Dostal jsem další smlouvu v Japonsku. Jde o keirin 250, což je úplná novinka, dohodli jsme se před pár dny," řekl Bábek.

Nabídku dostal na půl roku, ale jeho angažmá bude nakonec kratší. "Dohodli jsme se na čtvrt roce, budu tam od prosince do března. Je to nějaká další výzva a také naděje, že pokud se nic nepokazí, zase se tam člověk vrátí, i když to bude bez rodiny. Ale těším se na to, bude fajn, když to vyjde."

Zatímco předchozí zkušenosti sbíral v drsné keirinové lize připomínající místy souboje gladiátorů na různých drahách v Japonsku, nová soutěž se bude jezdit na jediném oválu v Čibě. "Vtipné na tom je, že tu dráhu stavěl Čechokanaďan Peter Junek, kterého jsem tam vychvaloval, když hledali někoho, kdo by to mohl udělat," zmínil Bábek známého stavitele velodromů.

Podle zpráv, které má ze země vycházejícího slunce, chtějí mít organizátoři v soutěži výraznější mezinárodní zastoupení. "Do toho staromódního keirinu už nikoho z Evropy ani nezvali, žádné gaidžiny. Věří, že touto cestou přitáhnou nové fanoušky a tím také i nové sázkaře, protože ti v té původní lize už jim pozvolna vymírají," konstatoval Bábek.

"Nebude to snad až tak drsné jako ta původní liga, i když i tady určitě bude spousta tvrdých závodníků. Ti, co přejdou z té staré keirinové ligy, budou mít asi trochu problém se přizpůsobit, ale budou muset. Je to zase finančně zajímavé, jen bude mnohem těžší na ty velké peníze dosáhnout, protože ty budou připravené jen pro vítěze a nějakou spolupráci s jinými závodníky tak očekávat nelze," doplnil Bábek.

Jezdec, který se díky zlatu z evropského šampionátu v závodu na 1 km s pevným startem a stříbru v týmovém sprintu, stal za minulý rok podruhé v kariéře vítězem tuzemské ankety Král cyklistiky, by rád startoval i na mistrovství světa a Evropy. O evropské tituly se pojede od 5. do 9. října ve švýcarském Grenchenu, MS je vyhrazeno datum 13. až 17. října, ještě však nebylo rozhodnuto o místě konání.

"Určitě se budu chtít zúčastnit evropského i světového šampionátu. Není špatné ještě závodit a pokračovat v kariéře. Máme dobrý tým na Dukle, cítím formu a rád bych ji ještě prodal. Ideálně samozřejmě hned na olympiádě, ale kdyby se to nepodařilo tam, tak na těch dalších velkých akcích. A také bych chtěl jakožto sensei, jak označují Japonci učitele a mistry, předat ještě zkušenosti mladším závodníkům," nastínil Bábek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články