Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Doping minulosti nebo stále současná věc? Kolumbijec Pantano odevzdal vzorek pozitivní na EPO

Svět silniční cyklistiky v posledních letech dobývá jedna vlna kolumbijských závodníků za druhou. Nyní však přišla tvrdá rána. Jeden z předních Kolumbijců v pelotonu, třicetiletý Jarlinson Pantano, měl pozitivní test na EPO. Mezinárodní cyklistická unie (UCI) i tým Trek-Segafredo vítěze jedné etapy na Tour de France suspendovaly. Cyklistická veřejnost mezitím přemítá, jestli do amerického týmu skutečně přijde hvězdný Vincenzo Nibali.

Jarlinson Pantano na závodě Paříž–Nice
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Kolumbijská cyklistika vtrhla na světovou scénu v osmdesátých letech, kdy na Tour de France zářili Lucho Herrera a Fabio Parra. Pak se jihoamerická země z pelotonu prakticky vytratila, aby se na začátku této dekády vrátila se jmény jako Nairo Quintana, Rigoberto Urán, Sergio Henao nebo nejnověji Egan Bernal a Ivan Sosa. 

Součástí poslední vlny kolumbijského cyklistické exportu je i třicetiletý rodák z Cali Jarlinson Pantano. Tak jako Quintana a spol. patří mezi znamenité vrchaře, což potvrdil při svých třech startech na francouzském závodě. Nejlépe se mu dařilo v roce 2016, kdy v barvách nyní již zaniklého týmu IAM Cycling vyhrál z úniku etapu do Culoz.

Po konci švýcarské stáje Pantano pokračoval ve WorldTour v barvách týmu Trek-Segafredo, kde dostával poměrně dost prostoru. S americkou organizací má smlouvu až do roku 2020 – jenže jestli ještě někdy oblékne červeno-černý dres, je velkou otázkou. Pantano totiž odevzdal na konci února vzorek pozitivní na EPO.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Jestli si říkáte "EPO? A v roce 2019?", máte samozřejmě pravdu. Zlaté časy tohoto způsobu dopingu byly v devadesátých letech. V současné době, kdy existují způsoby, jak tento způsob navýšení počtu červených krvinek odhalit, působí v lepším případě jako anachronismus, v horším jako projev hlouposti.

Jenže cyklisté se od svých předchůdců také již poučili a užitím jen malých dávek EPO lze risk odhalení podstatně snížit. V Pantanově případě však komisaři zakázaný prostředek v jeho krvi odhalili. Není to přitom první pozitivní test na EPO pro tým Trek-Segafredo. Před dvěma lety byl chycen portugalský domestik Andre Cardoso, který dostal čtyřletý trest.

Bude Pantanův osud podobný? V tuto chvíli je ještě brzy, kolumbijský cyklista má právo na analýzu B-vzorku. Jak UCI, tak Trek-Segafredo jej okamžitě suspendovali. Pantano naposledy závodil v Katalánsku na konci března a v plánu měl start na italském Giro d'Italia, namísto toho má pozastavenou činnost a čeká, jak vše dopadne.

Jde o několikátý dopingový problém v posledních měsících. V souvislosti se skandálem, který propukl koncem února na MS v běžeckém lyžování, byli odhaleni rakouští závodníci Stefan Denifl (ten s Pantanem jezdil v dobách IAM Cycling) a Georg Preidler. Před týdnem byl oznámen také pozitivní nález cyklokrosařky Denise Betsemové.

Vincenzo Nibali
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Čekání na příchod Žraloka

O stáji Trek-Segafredo se ale mluví také v poněkud lepším světle. Vypadá to totiž, že různé klepy a dohady byly správné: dres této stáje by měl od příští sezony oblékat "Žralok z Messiny", tedy Vincenzo Nibali. Italská hvězda je vázána do konce sezony v týmu Bahrajn-Merida, kde rozhovory o nové smlouvy údajně ztroskotaly.

Zatímco management chtěl prodloužení o rok, Nibali žádal dvouletý kontrakt. K dohodě nedošlo a podle informací serveru CyclingNews se Nibali již dohodl s Trekem-Segafredo. Smysl by to dávalo: 34letý Ital by se dělil o post jedničky s Richiem Portem, italská společnost Segafredo by zase měla velké jméno, které by v reklamách prodávalo její espresso.

Na oficiální oznámení si budeme muset počkat až po Tour de France, vypadá to však, že Nibali bude následovat ve šlápějích například Alberta Contadora, který také závěr své kariéry odjezdil v barvách Treku. Americká stáj hvězdu jeho formátu potřebuje, vždyť má letos pouhá tři vítězství, z toho jen jedno na úrovni WorldTour.

Zdroj
ČT sport, cyclingnews.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články