Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Domácí vítězství na Giru. Ulissi si dosprintoval pro druhou etapu

Diegovi Ulissimu se na letošním Giro d'Italia daří. Ve sprintu z menší skupiny dokázal vyhrát už svou druhou etapu, když přesprintoval celkového lídra Joaa Almeidu, jemuž může být útěchou šest vteřin bonifikace v celkové klasifikaci. Almeidův náskok před druhým Wilcem Keldermanem narostl na 40 sekund.

Diego Ulissi
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Yuzuru Sunada

Diego Ulissi nejlépe závodí na domácí půdě, což třináctá etapa potvrdila. Jednatřicetiletý Ital si v Monselice připsal své již osmé vítězství na Giru v kariéře a druhé letos. Rozhodl o tom finální spurt proti dvojici Joao Almeida a Patrick Konrad, který byl sice těsný, ale Ulissi hned po projetí cílovou čarou věděl, že znovu zvítězil.

"Věděli jsme, že musíme odpárat sprintery, abychom měli šanci vyhrát. Se Saganem a Démarem jsme odvedli dobrou práci. V menší skupince jsem věděl, že můžu uspět," řekl po vítězství Ulissi a poděkoval týmovým kolegům, že mu ideálně rozjeli závěrečný spurt.

"Joao Almeida ukázal, co dokáže. Je to mladý jezdec, který je silný v kopcích, ale je také hodně rychlý," dodal.

Almeida ale nemusí smutnit, neboť díky bonifikaci navýšil svůj náskok už na čtyřicet vteřin před druhým Wilcem Keldermanem. V současné nejisté situaci, kdy se s vysokou pravděpodobností nepojede přes nejvyšší vrcholy jako Agnel či Stelvio, mladému Portugalci hraje mnohé do karet.

Jak etapa probíhala?

Profil třináctého dne s cílem v Monselice byl téměř úplná "placka", ovšem se dvěma podstatnými výjimkami. V posledních třiceti kilometrech čekaly dva ostré výstupy Roccolo a Calaone, což nebyla vůbec dobrá zpráva pro sprintery. V závěru se tak čekala ofenziva Petera Sagana a jeho týmu Bora-hansgrohe, který stále věří ve fialový dres.

Jeho aktuální nositel Arnaud Démare, který na Giru vyhrál už čtyři etapy, se na Roccolo snažil ze všech sil udržet pelotonu, avšak jezdci Bory-hansgrohe v čele s Matteem Fabbrem jeli vysoké tempo a francouzský spurter poprvé odpadl. Po sjezdu se sice dokázal díky svým domestikům vrátit, čekaly ho však ještě dva kilometry v desetiprocentním sklonu stoupání Calaone.

V nich odpadl podruhé a definitivně, ovšem i Sagan byl po zrychlení favoritů na celkové pořadí v potížích a svou ztrátu už ani ve sjezdu nedokázal sjet. Oproti většině předpokladů se tak o vítězi rozhodovalo ve skupině jezdců na celkovou klasifikaci a zbylých klasikářů jako Diego Ulissi. Ital také vyhrál sprint proti Joau Almeidovi a připsal si druhé letošní vítězství.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 13. etapa (Cervia - Monselice, 192 km):

1. Ulissi (It./SAE Team Emirates) 4:22:18, 2. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick Step), 3. Konrad (Rak./Bora-hansgrohe), 4. Geoghegan Hart (Brit./Ineos Grenadiers), 5. Honoré (Dán./Deceuninck-Quick Step), 6. Samitier (Šp./Movistar), 7. Fuglsang (Dán./Astana), 8. Bilbao (Šp./Bahrajn-McLaren), 9. V. Nibali (It./Trek-Segafredo), 10. Hindley (Austr./Sunweb) všichni stejný čas, ...33. Černý (ČR/CCC) -41.

Průběžné pořadí: 1. Almeida 53:43:58, 2. Kelderman (Niz./Sunweb) -40, 3. Bilbao -49, 4. Pozzovivo (It./NTT) -1:03, 5. V. Nibali -1:07, 6. Konrad -1:17, 7. Hindley -1:25, 8. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -1:27, 9. Masnada (It./Deceuninck-Quick Step) -1:42, 10. Fuglsang -2:26, ...92. Černý -1:50:49.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články