Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Domácí špička i kolumbijská naděje. Začíná domácí závod roku

Uničov (Olomoucko) - Každá z cyklistických zemí se chce pyšnit svým domácím etapovým závodem. V České republice jde o Czech Cycling Tour, čtyřetapový podnik, kde každý den nabídne jiný druh závodění. Začíná se časovkou v Uničově, klíčem k úspěchu bude pro nejlepší ale především sobotní etapa v Jeseníkách. Ve startovním poli je domácí špička včetně jmen jako Bárta, König, Štybar a Vakoč, představí se ale například i nadějný kolumbijský sprinter Fernando Gaviria. Závěrečnou etapu Czech Cycling Tour sledujte v neděli 16. 8. od 11:30 na ČT sport a našem webu.

Závod svým postupem do kategorie Europe Tour, ale ještě více přítomností Zdeňka Štybara a Petra Vakoče na týmové soupisce, přilákal belgickou stáj Etixx-QuickStep. Kromě českých hvězd a silných pomocníků Ilja Keisseho a Pietera Serryho přivezou i nadějného kolumbijského sprintera Fernanda Gaviriou, který je v současnosti v Etixxu na zkoušku. Gaviria na začátku roku například dvakrát na Tour de San Louis porazil v přímém souboji Marka Cavendishe a v Belgii si ho již rádi pojistili na další dvě sezony.

Ve startovní listině jsou pak i čtyři stáje kategorie ProContinental, a to včetně týmu Bora-Argon 18, za níž jezdí Jan Bárta, či stáje CCC Sprandi Polkowice, jejíž barvy oblékají Josef Černý a Jan Hirt. "Těším se na celý závod, kvalita stoupá, konkurence je skvělá. Věřím, že se nám vyhnou nepředvídatelné komplikace a že si závodníci užijí skvělý závod," uvedl ředitel závodu Ján Svorada. Leopold König Czech Cycling Tour nepojede v barvách Sky, ale jako součást národního týmu. Spolu s ním se měl představit i biker Jaroslav Kulhavý, nakonec ale kvůli nachlazení odřekl a na soupisce ho nahradí František Paďour.

Podle Svorady lze jen těžko hledat jasného favorita. "Nesleduji závody World Tour či Europe Tour tak detailně, abych věděl o aktuální formě všech závodníků. Leo König závod vyhrál dvakrát, určitě bude chtít vyhrát potřetí nebo minimálně na stupně vítězů, nahrává mu k tomu těžká sobotní etapa v Jeseníkách," řekl bývalý přední profesionál. "Důležité bude ale také mít k ruce silný tým, což je zase výhoda Etixxu, kde jedou krom našich kluků dva zkušení profíci Iljo Keise a Pieter Serry a dva Kolumbijci s mladým Polákem," doplnil.

Program:

čtvrtek 13. srpna - 1. etapa: Uničov - Uničov, časovka družstev, 20,4 km,
pátek 14. srpna - 2. etapa: Olomouc - Uničov, 178 km,
sobota 15. srpna - 3. etapa: Mohelnice - Šternberk, 199 km,
neděle 16. srpna - 4. etapa: Olomouc - Dolany, 144,9 km.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články