Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Domácí šampionát cyklokrosařů slibuje bitvu Boroše a Štybara o zápis do historie

Atraktivní souboj obhájce titulu Michaela Boroše s trojnásobným mistrem světa Zdeňkem Štybarem přinese nedělní závod mistrovství republiky v cyklokrosu v Táboře. Boroš se může sedmým zlatem dotáhnout na dvojici rekordmanů Štybar - Radomír Šimůnek starší, Štybar má šanci osmým titulem odskočit. Mezi ženami bude obhajovat vítězství Kristýna Zemanová. Přímé přenosy sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Tábor se chystá na republikový šampionát, bude generálkou na MS

"Je to určitě lákavé vyrovnat se legendám, jakými jsou Zdeněk Štybar či Radomír Šimůnek, ale nepřemýšlím nad tím a nevytvářím si na sebe zbytečný tlak. Myslím si, že to každopádně bude zajímavý závod pro nás i pro diváky. Forma jde nahoru a věřím, že na mistrovství světa se ji povede vyladit," řekl Boroš na tiskové konferenci v Praze.

Sám vyhrál šest z posledních sedmi ročníků. Jen v roce 2020 v Jičíně přetrhl jeho šňůru Emil Hekele. Štybar se v bojích o republikové medaile představil naposledy v roce 2019, kdy obsadil čtvrté místo. Zlato má z let 2005 a 2008 až 2013, kdy předvedl rekordní sérii šesti triumfů. "A v neděli v Táboře pojede jeden z posledních závodů v kariéře," připomněl předseda komise cyklokrosu Petr Balogh.

Nejlepší šampionát v historii?

"Myslím, že nás čeká nejlepší mistrovství republiky, které tady kdy bylo. Trať v Táboře je fantasticky připravená a já jsem strašně rád, že si budou moct naši závodníci udělat tuhle generálku na místě, kde se letos pojede i mistrovství světa. 'Bory' se dostává do formy, 'Štyby' ještě v optimální formě není, ale svědomitě se připravuje a ještě má nějaký čas. Prioritou je pro něj mistrovství světa," uvedl trenér Klouček, jenž bude pozorně sledovat adepty nominace na MS. "U některých máme představu, ale pro některé to bude naprosto klíčový závod," dodal Klouček.

Kristýna Zemanová v závodu cyklokrosu
zdroj: Facebook Českého svazu cyklistiky autor: Massimo Fulgenzi

Zemanová bude usilovat o završení zlatého hattricku. "Každým závodem se cítím lépe, takže doufám, že i v neděli si všechno sedne a budu moct podat stoprocentní výkon. Trať v Táboře se mi líbí především svou rozmanitostí. Jsou tam roviny, kopce, sjezdy, technické pasáže, schody i překážky. Zkrátka vše, co má správná trať mít. Závody jsou tam vždycky nesmírně těžké, ale spravedlivé. Je super, že je šampionát právě na trati, kde se pojede i mistrovství světa. Zjistím alespoň, co mi na trati sedí, a co ne, pak to zohledním v tréninku," konstatovala dvacetiletá závodnice.

Z účasti na tiskové konferenci se omluvila kvůli menšímu zdravotnímu problému, ale v neděli nebude na startu chybět. "Kristýna nám dělá svými výsledky v sezoně velkou radost, snad to vydrží i dál," přál si Kouček.

V Táboře se o republikové tituly pojede pošesté, celkově půjde o 73. ročník. Organizátory čeká generálka na mistrovství světa, které uspořádají v areálu Komora o tři týdny později. "Trať je připravená v podobě, na níž se pojede i světový šampionát," zdůraznil Balogh. "Mají být jeden dva stupně nad nulou. Teplota nesmí klesnout snad pod 14 stupňů, takže závod v ohrožení není a určitě se pojede," ujistil.

Program mistrovství ČR v cyklokrosu – neděle 14. ledna:

11:45 ženy elite

13:20 muži elite

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články