Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Dokončeno a spočítáno. Chaotické finále v Miláně patří Keissemu

Milán - O podobě finálního pořadí se rozhodlo již ve dvacáté etapě v Sestriere, nyní se letošní Giro d'Italia věnovalo závěrečnému finále a oslavám. V cíli poslední etapy slavil Iljo Keisse, který úspěšně dokončil překvapivý únik. Vítězem závodu se stal Alberto Contador, kterého na pódiu doprovází Fabio Aru a Mikel Landa. Šesté místo obsadil Leopold König. Všichni čeští závodníci, tedy i Roman Kreuziger a Petr Vakoč, letošní Giro dokončili.

Trasa Turín-Milán nenabídla nic než jen rovinaté kilometry. Peloton si z čela řídila stáj Tinkoff-Saxo a žádnému z pokusů o únik nedávala příležitost. Až v posledních třiceti kilometrech odjela o několik desítek vteřin dvojice Keisse a Durbridge, jejich pokus však starosti zprvu nikomu nedělal. Problémy naopak jezdcům působil krátký úsek přes tramvajové koleje a kostky - kolo zde museli měnit König, Gilbert nebo Mezgec, vítěz závěrečné etapy loňského ročníku.

Původně neškodný pokus Durbridge a Keisseho se proměňoval v něco většího a jejich odstup (místy až 45 sekund) začal dělat starosti sprinterům. V plné rychlosti započalo táhnout Lampre (pro Modola), viditelný byl i Trek (Nizzolo). Nakonec jim to však nebylo nic platné - ke stahování manka se sprinteři dostali až příliš pozdě. Více sil měl v samém závěru jezdec Etixxu Keisse a postaral se o překvapivé vítězství. Druhé místo získal Durbridge, z pelotonu si pro třetí příčku dosprintoval Kluge.

Iljo Keisse
zdroj: ČTK/BELGA autor: YUZURU SUNADA

Alberto Contador: "Bylo to krásné Giro. Překonal jsem spoustu těžkostí, ale nakonec jsem získal růžový trikot. Nevím, jak dlouho budu odpočívat. Jsem unavený, takže to bude nějakou dobu trvat. Říkal jsem, že to bude moje poslední Giro, ale člověk nikdy neví." 

König dokončil i svou třetí Grand Tour v elitní desítce - v roce 2013 byl devátý na Vueltě, loni sedmý na Tour de France a nyní v Itálii své maximum ještě vylepšil. Po 21 etapách ztratil  na Contadora 10:41 minuty. Kreuziger byl celkově osmadvacátý, Petr Vakoč obsadil při svém debutu na velkém třítýdenním závodu 116. pozici.

Cyklistický závod Giro d'Italia - závěrečná 21. etapa: Turín - Milán (178 km):

1. Keisse (Belg./Etixx- Quick-Step) 4:18:37, 2. Durbridge (Austr./Orica GreenEdge) stejný čas, 3. Kluge (Něm./IAM Cycling), 4. Porsev (Rus./Kaťuša), 5. Nizzolo (It./Trek), 6. Mezgec (Slovin./Giant-Alpecin), 7. Viviani (It./Sky), 8. Hofland (Niz./LottoNL), 9. Appollonio (It./Androni Giocattoli), 10. Favilli (It./Southeast), ...19. Vakoč (Etixx-Quick-Step), 100. König (Sky), 115. Kreuziger (Tinkoff-Saxo) všichni -9.

Konečné pořadí: 1. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) 88:22:25, 2. Aru (It./Astana) -1:53, 3. Landa (Šp./Astana) -3:14, 4. Amador (Kost./Movistar) -8:10, 5. Hesjedal (Kan./Cannondale) -9:52, 6. König -10:41, 7. Kruijswijk (Niz./LottoNL) -10:53, 8. Caruso (It./BMC) -12:08, 9. Geniez (Fr./FDJ) -15:51, 10. Trofimov (Rus./Kaťuša) -16:14, ...28. Kreuziger -1:47:03, 116. Vakoč -5:01:14.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články