Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Do žlutého se po vynikající časovce obléká Dennis

Utrecht – Rohan Dennis ze stáje BMC je prvním držitelem žlutého dresu na letošní Tour de France. V Utrechtu byl na čtrnáctikilometrové trati o pět sekund rychlejší než Tony Martin. Z českých závodníků skončil nejlépe Leopold König, který v cíli na 21. příčce ztratil 43 vteřin.

Jako první se do ulic univerzitního města vnořil Daniel Teklehaimanot, jeden ze dvou Eritrejců ve startovním poli. Jeho čas byl však hned vzápětí překonán a na čele průběžného pořadí začala krystalizovat skupina závodníků. Tu ale zcela přebil svým výkonem domácí Jos van Emden – jeho čas 15:11 byl o půlminutu rychlejší než výkon kteréhokoliv soupeře. Předstihl ho až člen okruhu favoritů a bývalý držitel rekordu v hodinovce Rohan Dennis (14:56). Jeho rychlostní průměr se vyšplhal nad 55 km/h – žádná časovka v historii Tour se nejela rychleji.

Z jezdců na celkové pořadí se drželi dobře Wilco Kelderman či Rigoberto Urán, poměrně o dost více ztratil první z "velké čtyřky" Nairo Quintana (v cíli 15:57), za ním byl o několik dalších vteřin Roman Kreuziger. Více než solidní čas zajel domácí favorit Thibaut Pinot – jeho 15:37 bylo překvapivě rychlých.

Nairo Quintana
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Napínavé bylo sledovat jízdu domácího Toma Dumoulina, který byl na mezičasu vteřinu za Dennisem. Jeho pokus hlasitě podporovaly tisíce fanoušků u trasy, nakonec ale ani tato vokální podpora nestačila a žlutý dres Nizozemsku nadále uniká. V cíli měl Dumoulin čas 15:04, tedy osm vteřin za australským soupeřem. Šanci překonat Dennise pak měl Tony Martin, avšak nestačilo mu to – o pět vteřin. A ani poslední hrozba pro jeho vítězství, Fabian Cancellara, nedokázala nic s výsledkem udělat. Švýcar obsadil třetí místo se šestisekundovým mankem.

Zbývalo také rozřešit otázku jezdců na celkové pořadí. Froome byl překvapivě pomalý (15:46) a pokud se Quintana bál velké ztráty, mohl být v klidu. Ještě více to platilo o Contadorovi, který byl jen o tři vteřiny rychlejší než k časovce svými parametry limitovaný Kolumbijec. Z velkých favoritů tak nejvíce důvodů ke spokojenosti měl Nibali – v cíli se jeho čas zastavil na hodnotě 15:39.

Fabian Cancellara
zdroj: ČTK/BELGA autor: DIRK WAEM

Po Kreuzigerovi jeli ještě tři čeští závodníci. König ztratil na Dennise 43 vteřin, Štybar jel také velmi rychle a skončil o dvě sekundy za ním. V té chvíli se zbývající české naděje upíraly na výkon Jana Bárty, který šel na řadu v poslední závodnické vlně. Avšak jeho čas na mezičasu, kde ztrácel přes padesát sekund, ukázal, že dnes to jeho den nebude. V cíli po pádu ztratil více než minutu a půl.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články