Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Do dánského bahna. V Bogense už jsou Češi i největší hvězdy

Vrchol cyklokrosového roku je tu. Do dánského Bogense odcestovala na světový šampionát také česká výprava pod vedením Petra Dlaska. Češi spoléhají na známá jména: Kateřinu Nash, Michaela Boroše či Jana Nesvadbu. Přímé přenosy z MS v cyklokrosu odvysílá o víkendu ČT sport a web ctsport.cz.

Wout van Aert
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

Mistrovství světa by mohlo sedět i Tomáši Kopeckému, který před rokem ve Valkenburgu získal stříbrnou medaili a na podzim 2017 dokonce dokázal v nynějším dějišti MS zvítězit. Jenže mladý český cyklokrosař nyní v kategorii třiadvacítkářů coby tzv. prvoročák čelí mnohem silnější konkurenci.

Česká výprava, která do Dánska odcestovala v čtvrtečních ranních hodinách, spoléhá na osvědčená jména. Jedním z nich je Jan Nesvadba, který dokázal v posledním ročníku Českého poháru sesadit z trůnu též nominovaného Tomáše Paprstku. "Do Dánska se těším, protože jsme tu měli SP se specifickou tratí, která mi docela seděla," poznamenal Nesvadba.

"Bohužel, onemocněl jsem a musel vynechat Světový pohár v Hoogerheide," líčil vítěz domácího seriálu za rok 2018 a osmnáctý muž loňského šampionátu. "Snažil jsem se z toho vylízat a uvidíme, jak se mi to povedlo. Tento týden už byl lepší, mojí ambicí je samozřejmě zopakovat alespoň loňské umístění," doplnil.

Je nám líto, video expirovalo.
Cyklokrosaři vyrazili na MS, nadějemi jsou Zatloukal a Czeczinkarová

Nesvadbu v nominaci pro mužský závod kategorie elite doplní česká jednička a novopečený mistr republiky Michael Boroš, který je jako jediný z českých mužů schopen konzistentně soupeřit se širší světovou špičkou. V nedávno skončeném ročníku Světového poháru skončil jako první závodník mimo cyklokrosová centra Belgii a Nizozemsko na 14. pozici.

Elitní ženskou kategorii potáhne tak jako v minulých letech duo Kateřina Nash a Pavla Havlíková, které doplní i Karla Štěpánová. "Na MS musím cestovat kvůli povinnostem v UCI. A tím, že tam budu, tak si říkám - proč nezávodit?" řekla před časem Nash, která je prezidentkou komise sportovců Mezinárodní cyklistické unie (UCI).

Kopeckého nástupcem v juniorské kategorii chce být Jan Zatloukal, své šance mezi třiadvacítkářkami zase cítí Jana Czeczinkarová. "Byla jsem nemocná před mistrovstvím republiky, což už je to docela dlouho. Doufám, že jsem se v tréninku rozjela a v závodě to klapne," věří mladá česká závodnice.

Sport
zdroj: ČT4

Přestřelka o medailové pozice

Na mistrovství se dočkáme pokračování duelu mezi Woutem van Aertem a Mathieuem van der Poelem. Prvně jmenovaný vyhrál tři poslední ročníky a před rokem na nizozemské půdě svého soupeře jednoznačně zastínil. Jenže jestliže se Van Aert dokáže připravit na vrchol sezony, Van der Poel dominuje v jejím průběhu.

Nizozemský závodník, který je schopen čelit nejlepším i na silnici či na horských kolech, letos vyhrál všech šest zastávek seriálu, do kterých zasáhl. Připraví tak letos svému soupeři sladkou odvetu? Ovšem šampionát nakonec nemusí vyhrát ani jeden z nich. Trpělivý Toon Aerts letos celý SP vyhrál díky svým stabilním výsledkům.

V ženské kategorii sledujeme návrat Marianne Vosové na nejvyšší příčky. Neexistuje větší hvězda: nizozemská cyklistka vyhrála, co se dalo, na silnici i v terénu. V dánském Bogense se letošní vítězka Světového poháru postaví obhajující Sanne Cantové. Do souboje o duhový dres ale chtějí promluvit i další silné Nizozemky Denise Betsemová a Annemarie Worstová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články