Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Dlouhé Stráně, Pustevny a Hirt. Chceme být generálkou na Vueltu, říká König před Sazka Tour

Největší etapový závodu v Česku. Sazka Tour v příštích dnech provede cyklistický peloton pohořími Jeseníků a Beskyd. Na koho se fanoušci mohou těšit a jak zvládá funkci ředitele závodu, na to odpovídal bývalý český profesionál Leopold König.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Cyklistická Sazka Tour

Sazka Tour se po roce znovu vrací. Závod tentokrát nebude začínat časovkou, klíčová stoupání ale zůstávají stejná. "Týmy jsou tu hodně odlišné svou úrovní. Když jim dáte v první etapě časovku družstev, tak ty třetidivizní výrazně znevýhodníte. Chtěli jsme to zatraktivnit, aby po první etapě nebylo jasné, kdo vyhraje," říká ředitel závodu König.

"Celková převýšení jsou opravdu velká, i první rovinatá etapa není čistě sprinterská a na spurt třeba ani nedojde. Rozhodovat se ale bude v pátek na Pustevnách a v sobotu na Dlouhých Stráních, které jezdci pojedou hned dvakrát. Je to jeden z nejtěžších kopců v Česku," popisuje König, který dokázal dojet v první desítce pořadí na Giru i Tour a vyhrál i etapu Vuelty.

Závod bude končit klasickou etapou do Šternberku. "Závěrečná etapa jede přes jesenická sedla Vidly, Ramzovou, na závěr okruhy Ecce Homo ve Šternberku po kostkách," nastiňuje König, který se během Tour de France objevil také jako jeden z expertů ČT sport. 

A jaké bude startovní pole? V něm je jasnou českou hvězdou Jan Hirt. "Je aktuální českou jedničkou, vítězem etapy na Giru. Jeho stáj Intermarché-Wanty Gobert znovu přiváží silný tým, stejně tak australský BikeExchange," říká König, který do Jeseníků láká i fanoušky. "Budou si moci vyjet stoupání na Dlouhé Stráně," dodává.

König, jehož kariéra prakticky skončila návratem do německé stáje Bora-hansgrohe, má se Sazka Tour velké plány. "Naší vizí do budoucna je Sazka Tour coby generálka na Vueltu," nastiňuje. Zda takového cíle dosáhne, napoví i úspěch letošního ročníku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články