Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Divoký a deštivý výjezd na Montecassino ovládl Matthews

Montecassino – Australský cyklista Michael Matthews z týmu Orica si nečekaným vítězstvím v šesté etapě pojistil růžový trikot pro lídra Gira d'Italia. Třiadvacetiletý spurtér a bývalý mistr světa do 23 let se dokázal prosadit v deštivé druhé nejdelší etapě letošního ročníku, která končila po více než šesti a půl hodinách na vrcholu Montecassino.

Michael Matthews
zdroj: ČTK/AP

Etapu dlouhou 257 km poznamenal hromadný pád na kluzké silnici deset kilometrů před cílem, krátce před závěrečným stoupáním druhé kategorie. Incident roztrhal peloton, pravděpodobně připravil o šanci na celkový triumf řadu favoritů, z nichž unikl pádu i bolestivým šrámům jen druhý dnešní australský hrdina Cadel Evans.

Po hromadném karambolu dojížděly na Montecassino s proslulým klášterem postupně skupinky. V té čelní bojovali o etapový vavřín čtyři jezdci – Matthews, jeho slavnější krajan Evans, Belgičan Tim Wellens a domácí Matteo Rabottini. Jako první protnul pásku nositel růžového trikotu a zvýšil průběžné vedení v závodu na 21 sekund. Evans se posunul na celkové druhé místo a na hlavní rivaly si vybudoval slušný náskok.

"Všichni, co mohli myslet na celkové vítězství, spadli nebo nabrali ztrátu, až na Evanse. Naštěstí já mám jen pár škrábanců a pohmožděnin, nic vážného," popsal klíčovou situaci Kolumbijec Rigoberto Urán, třetí v průběžném pořadí. Na čelo ztrácí přes minutu.

Matthews si po úvodní týmové časovce připsal na letošním Giru druhé etapové vítězství. "Pořád tomu nemůžu uvěřit. Tým mi připravil super pozici pod kopcem, pak jsme nechyběli při úniku a pak už bylo jenom na mně, jestli uhájím trikot. Bez týmu a hlavně Luka Durbridge bych to nikdy nedokázal," chválil australský lídr.

Polámaný Rodríguez na Giru skončil

Ze hry o titul z Gira je druhý z roku 2012 Španěl Joaquim Rodríguez ze stáje Kaťuša. Při pádu si zlomil dvě žebra a palec na ruce. Přesto dojel do cíle, jeho ztráta v průběžném pořadí byla téměř deset minut.

Karambol odnesl nejhůře jeho kolega Ital Giampaolo Caruso. Bez hnutí ležel na zemi a trvalo dlouhé minuty, než k němu dorazila sanitka. Byl nicméně při vědomí a putoval do nemocnice. Nejhůř dopadla jeho levá kyčel. "Pro nás boj o růžový trikot skončil. Na takové dny je nejlepší zapomenout," řekl sportovní ředitel týmu José Azevedo.

Etapa byla nakonec prodloužena o deset kilometrů a stala se nejdelší v itineráři letošního Gira. V pátek čeká cyklisty, kterým zatím nepřeje počasí, další dlouhý úsek s 211 km z Frosinone do Foligna.

Cyklistický závod Giro d'Italia – 6. etapa Sassano–Montecassino (257 km):

1. Matthews (Austr./Orica) 6:37:01, 2. Wellens (Belg./Lotto), 3. Evans (Austr./BMC), 4. Rabottini (It./Neri Sottoli) všichni stejný čas, 5. Santaromita (It./Orica) -13, 6. Morabito (Švýc./BMC) -23, 7. Kelderman (Niz./Belkin), 8. Finetto (It./Neri Sottoli), 9. Ulissi (It./Lampre), 10. Duarte (Kol./Colombia) všichni -49.

Průběžné pořadí: 1. Matthews 24:18:14, 2. Evans -21, 3. Urán (Kol./Omega Pharma-Quick-Step) -1:18, 4. Morabito, 5. Rabottini oba -1:25, 6. Santaromita -1:47, 7. Aru (It./Astana) -1:51, 8. Wellens -1:52, 9. Basso (It./Cannondale) -2:06, 10. Quintana (Kol./Movistar) -2:08.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články