Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Maxa liga 2024/2025

Divokou třináctou etapu vyhrál ve sprintu Jasper Philipsen

Tour de France má za sebou možná zatím tu nejbláznivější etapu letošního ročníku. Peloton se nezastavil po celý den a mnohokrát se dělil v bočním větru. Nejlépe třináctý den letošního závodu zvládl Jasper Philipsen, který vyhrál závěrečný sprint. Etapu hodnotíme v novém Velo fokus podcastu spolu se Stanislav Kozubkem a Františkem Paďourem.

Jasper Philipsen
zdroj: Reuters

Druhé vítězství na letošní Tour. Jasper Philipsen zatím v počtu triumfů prohrává s Biniamem Girmayem, ve třinácté etapě ale jednu výhru na svého soupeře stáhl. V Pau byl suverénní – vyvezl se za krajanem Woutem van Aertem a přesvědčivě zvítězil. Čtvrtý ve sprintu, který poznamenal hromadný pád kilometr před cílem, skončil Eritrejec Girmay.

"Bylo to od podlahy hned od začátku. Myslel jsem, že to vyhraje únik, ale peloton jej nepustil. V závěru jsem si věřil a jsem rád, že to vyšlo. Začal jsem za van Aertem, ale podařilo se mi ho ještě předjet. Tohle byl zatím můj nejlepší den na této Tour. Mám dvě vítězství, takže už to můžu považovat za podařený závod," hodnotil v cíli Philipsen.

Ve žlutém dresu vyjede o víkendu do Pyrenejí Tadej Pogačar, a to stále s více než minutovým náskokem před svými nejbližšími soupeři Remcem Evenepoelem a Jonasem Vingegaardem. Sobotní etapa má na programu slavný Tourmalet, přičemž o samotný finiš se postará obávané stoupání Pla d'Adet. Přímý přenos sledujte od 13:45 na ČT sport a ČT sport Plus.

Jak etapa probíhala?

Bez chvilky oddechu. Tak se cítili závodníci ve třinácté letošní etapě, která běžela v ohromném tempu od začátku až do cíle v Pau. Peloton se několikrát dělil – většinou díky bočnímu větru, který všem zúčastněným dělal potíže. V přední skupině se ocitli Mathieu van der Poel a Adam Yates, kteří se snažili uniknout. Hlavní skupina je pronásledovala desítky kilometrů, než je chytila.

Vzápětí to zkoušeli další – a i takoví "VIP" závodníci, jako jsou Tadej Pogačar a Remco Evenepoel, na rovině nastupovali. Tempu také mnozí cyklisté nestačili a jedním z obětí frenetické etapy se stal Juan Ayuso, který ze závodu odstoupil (příčinou jeho problémů byl zřejmě covid-19). Již před etapou také vzdal Primož Roglič.

Na posledních dvaceti kilometrech zkoušela hlavní pole (či spíše zbytek, který z něho zbyl) zaskočit dvojice Belgičanů Brent van Moer a Jasper Stuyven, ale ani jejich spojené síly (a Stuyven je vítězem cyklistického Monumentu) nepřinesly úspěch. Všichni se začali soustředit na blížící hromadný sprint.

Jeho favoritem byl Biniam Girmay, který už na letošní Tour slavil třikrát. Jenže v závěru etapy se nechal na posledních 500 metrech zavřít a o triumf tak bojovali jiní – a nebyl mezi nimi Arnaude de Lie, kterého zabrzdil hromadný pád. Spurt rozjel Christophe Laporte pro Wouta van Aerta, ale bylo to příliš brzy. Jasper Philipsen se kolem něj prohnal a jasně zvítězil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články