Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Divoká a žlutá jízda skončila v Alpách. Budu mít na co vzpomínat, nelituje Alaphilippe

Egan Bernal může být vítězem letošní Tour de France, její největší postavou ale byl někdo jiný. Julian Alaphilippe držel po čtrnáct dní žlutý dres, se kterým přejel celé Pyreneje. To nikdo nečekal. Ze všech nejméně sedmadvacetiletý Francouz.

Julian Alaphilippe na zádech Enrica Mase
zdroj: ČTK/AP autor: Thibault Camus

Přitom lídrem modrých dresů stáje Deceuninck-QuickStep měl být někdo jiný – španělský vrchař Enric Mas, který v loňské sezoně dokázal skončit druhý na Vueltě. Jenže po třetí etapě do Épernay, kde se Julian Alaphilippe v závěru dne utrhl a po krátkém sóloúniku zvítězil, se hierarchie ostře změnila. Francouz byl totiž ve žlutém.

Začalo se mluvit o tom, jak dlouho v něm excelentní jezdec pro ardenské klasiky, nicméně zcela nevyzkoušený závodník pro celkové pořadí, vydrží. Jako logická hranice se nabízela šestá etapa na Planinu krásných dívek. A tam také vítěz letošního Monumentu Milán-Sanremo o žlutý dres přišel, byť jen těsně ve prospěch Giulia Cicconeho.

Důrazným varováním ale měl být způsob, jakým se vydal (jakkoliv neúspěšně) své vedení bránit. Alaphilippe v závěru upláchl většině favoritů a poprvé ukázal, jak moc se vedení na Staré dámě nechce vzdát. Netrvalo to navíc dlouho a slavný trikot oblékal znovu poté, co Ciccone, který ještě cítil únavu z květnového Gira, odpadl.

Následovala dlouhá a dramatická odyssea. Alaphilippův náskok narostl až na více než dvě minuty, vyhrál senzačně časovku v Pau a ohromující výkon předvedl také na slavném Tourmaletu. Teprve až patnáctý den, etapa do Foix, ukázal mírné trhliny v jeho brnění. Ty se pak soupeřům podařilo rozpárat na sklonku třetího týdne v Alpách.

Nejprve Egan Bernal sesadil francouzského miláčka ze žlutého ve zkrácené devatenácté etapě, aby se před něj posléze v té následující – taktéž vinou počasí osekané etapě – dostali další tři soupeři. Alaphilippe tak na vítězství, ba ani na pódium nedosáhne. Skončí však pátý coby nejlepší Francouz. Jde o výsledek, na který před startem ani nepomyslel.

"Kdyby mi na začátku někdo řekl, co všechno na Tour zažiju, tak bych mu nevěřil. Nebyli jsme tu s nejlepším týmem na to vyhrát, ale prožili jsme několik neuvěřitelných chvil. To jsou momenty, které si zkrátka musíte užívat," říkal po dvacáté etapě Alaphilippe, který si za tři poslední týdny získal srdce všech Francouzů.

"Dal jsem tomu vážně všechno. Čekal jsem, že v průběhu kopce vybouchnu, ale přesto jsem se udržel. Jsem moc vděčný Enricu Masovi, bez něj bych skončil se čtvrthodinovou ztrátou. Můžu být jen hrdý na to, co jsem letos na Tour dokázal," dodal francouzský závodník, který začínal v týmu Etixx-iHNed pod vedení jednoho z expertů ČT sport Reného Andrleho.

Francouzská pohádka, která vypadala na Tourmaletu tak nadějně, se tedy sice nevyplnila: Thibaut Pinot nedojel a Alaphilippe svůj žlutý dres ztratil. Po vítězství Egana Bernala jde o kolumbijskou, nikoliv francouzskou Tour. Výkony domácích jezdců ale francouzským fanouškům daly naději, že 34 let dlouhé čekání na vítěze brzy skončí. Jen to nebude letos.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články