Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Dillier na posledních sto metrech ubránil vítězství před Stuyvenem

Terme Luigiane – Duelem mezi Silvanem Dillierem a Jasperem Stuyvenem skončila šestá etapa Giro d'Italia. Na závěrečné rampě v sobě nakonec více sil našel prvně jmenovaný – šestadvacetiletý Švýcar vyhrál svou první etapu na Grand Tour. Favorité dojeli pohromadě, v růžovém pokračuje Bob Jungels. Jan Hirt na skupinu závodníků na celkové pořadí ztratil dvacet vteřin a dojel 41.

Silvan Dillier (vpravo) poráží Jaspera Stuyvena
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/Fotoreporter Sirotti Ste

Lukas Pöstlberger říkal po svém šokujícím triumfu v první etapě, že ještě neřekl poslední slovo a pokusí se o další vítězství. K tomu došlo v etapě číslo šest, která závodníky vedla rovinatou krajinou Kalábrie. Rakouský závodník se ocitl v pětičlenném úniku spolu s Jasperem Stuyvenem, Silvanem Dillierem, Madsem Petersenem a Simonem Andreettou.

Pět závodníků spolupracovalo a při nájezdu do závěrečných deseti kilometrů, které svým profilem připomínalo spíše než rovinu Kalábrie belgické závody typu Brabantského nebo Valonského šípu, drželi bezmála tříminutový náskok. Peloton za nimi letěl, ale ani extrémně rychlé zrychlení nemohlo jezdce vepředu znervóznit.

Čekal se Pöstlbergerův další silný atak z dálky nebo Stuyvenovo zrychlení na závěrečné pasáži zvedající se až na osm procent. Nakonec ani jedno, ani druhé. Dillier vypálil na značce posledních dvou set metrů a těsně, o několik málo decimetrů porazil Stuyvena. Šestadvacetiletý Švýcar získal své první vítězství nejen na Giru, ale i jakékoliv Grand Tour.

Je nám líto, video expirovalo.
6. etapa Giro d'Italia: Dillier vs. Stuyven

"Je to pro mě rozhodně největší vítězství kariéry. Přitom pro mě začal závod špatně a hned na startu jsem píchnul. Pak bylo těžké se dostat na špici. A porazit Jaspera Stuyvena je opravdu bláznivé. Stále tomu nemohu uvěřit," řekl Dillier v cíli.

Stuyven mohl jen zklamaně mlátit do řidítek, objet Dilliera se mu ovšem už nepovedlo. Třetí příčku bere Pöstlberger. V poli hlavních favoritů k žádnému většímu přeskupení sil nedošlo – Nairo Quintana, Vincenzo Nibali a další dojeli pohromadě. V růžovém pokračuje Jungels.

"Nemohu doufat, že se nahoře udržím po každé etapě, ale dnes se to pro mě vyvíjelo dobře. Věřil jsem, že se to odtrhne až na konci. Musel jsem jen sledovat své rivaly a povedlo se udržet v čele," uvedl Jungels. "Budu se snažit držet růžový dres do neděle a pak se uvidí," dodal.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 6. etapa (Reggio Calabria - Terme Luigiane, 217 km):

1. Dillier (Švýc./BMC) 4:58:01, 2. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo) stejný čas, 3. Pöstlberger (Rak./Bora) -12, 4. Andreetta (It./Bardiani Valvole) -26, 5. Woods (Kan./Cannondale), 6. A. Yates (Brit./Orica), 7. Kelderman (Niz./Sunweb), 8. Jungels (Luc./Quick-Step), 9. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 10. Thomas (Brit./Sky) všichni -39, ...41. Hirt -59, 92. Schlegel (obaCCC) -2:39, 149. Bárta (Bora) -10:14.

Průběžné pořadí: 1. Jungels 28:20:47, 2. Thomas (Brit./Sky) -6, 3. A. Yates (Brit./Orica), 4. Nibali (It./Bahrajn Merida), 5. Pozzovivo (It./AG2R), 6. Quintana (Kol./Movistar), 7. Dumoulin (Niz./Sunweb), 8. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 9. Van Garderen (USA/BMC), 10. Amador (Kost./Movistar) všichni -10, ...38. Hirt -6:20, 90. Schlegel -24:22, 181. Bárta -51:21.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články