Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Devatenáctiletý Evenepoel má evropské zlato z časovky, slaví i Van Dijková

Mistrem Evropy v časovce se na šampionátu v nizozemském Alkmaaru stal devatenáctiletý Belgičan Remco Evenepoel. Čech Jan Bárta skončil patnáctý. Nizozemka Ellen van Dijková potvrdila roli velké favoritky a v časovce získala čtvrté zlato v řadě. Obě české reprezentantky Tereza Korvasová a Jarmila Machačová skončily ve třetí desítce. Jakub Otruba obsadil v závodě mužů do 23 let osmé místo.

Remco Evenepoel
zdroj: ČTK/AP

Obrovský belgický talent Evenepoel zvládl rovinatou časovku o délce 22,4 kilometru v čase 24:55. Na druhého Dána Kaspera Asgreena najel 19 vteřin, bronzový Ital Edoardo Affini byl ještě o dvě sekundy pomalejší. Evenepoel, jenž byl dlouho nadějným fotbalistou, navázal na sezonu snů, kterou prožil loni. Vyhrál totiž mezi juniory double v časovce i silničním závodě na ME v Brně a ve Zlíně a následně i na světovém šampionátu v Innsbrucku.

"Tohle je neuvěřitelné. Nemohu tomu vůbec uvěřit. Není to ale moje vítězství, tohle je vítězství pro Bjorga Lambrechta," věnoval Evenepoel čerstvý triumf dvaadvacetiletému krajanovi, který v pondělí podlehl následkům těžkého pádu v závodu Kolem Polska.

Je nám líto, video expirovalo.
Senzace posledních dní Evenepoel slaví evropské zlato v časovce

Dlouhodobě nejlepší český časovkář Bárta, jenž byl loni na společném evropském šampionátu více sportů v Glasgow třináctý, uzavřel první patnáctku. Na Evenepoela ztratil minutu a čtvrt. Schlegel byl ještě takřka o minutu pomalejší.

Mezi ženami slaví suverénní triumf Van Dijková

Dvaatřicetiletá Van Dijková zvládla rovinatou časovku o délce 22,4 kilometru v čase 28:07. Zvítězila o půl minuty před Němkou Lisou Kleinovou a krajankou Lucindou Brandovou, jež zůstala zpět ještě o dalších 22 sekund. Sedmadvacátá Korvasová ztratila na staronovou šampionku tři minuty a 36 vteřin, devětadvacátá Machačová téměř čtyři a půl minuty.

Mistryně světa z boje s chronometrem z roku 2013 Van Dijková tak zůstává jedinou evropskou šampionkou z časovky od roku 2016, kdy vedle juniorů a třiadvacítek začali o cenné kovy závodit také zástupci elitních kategorií.

"Když se podíváte na výsledky, možná to vypadá jako snadné vítězství - postavit se na start a uzmout zlato. Ale kvůli problémům se zády byla příprava na závod obtížná, což je důvod, proč je tento titul tak speciální. Mohlo to dopadnout dobře i špatně, naštěstí to byla dobrá varianta. A pro mě i povzbuzení na mistrovství světa," řekla Van Dijková.

Závod mužů do 23 let opanovali Dánové. Vítězný Johan Price-Pejtersen předčil o 12 vteřin krajana Mikkela Bjerga, jen o sekundu třetí dojel Stefan Bissegger ze Švýcarska. Loni čtvrtý Otruba se i tentokrát vešel do první desítky, z osmé příčky ztratil na nového šampiona 43 vteřin. Druhý český zástupce Michal Rotter obsadil šestačtyřicátou pozici.

Mezi ženami do 23 let se radovala Němka Hannah Ludwigová, stříbro získala Ruska Maria Novolodská a bronz Italka Elena Pirroneová. Markéta Hájková byla s více než tříminutovým mankem pětadvacátá, Nikola Bajgerová skončila ve výsledkové listině hned za ní.

ME v silniční cyklistice v Alkmaaru (Nizozemsko), časovka:

Muži (22,4 km):

1. Evenpoel (Belg.) 24:55, 2. Asgreen (Dán.) -19, 3. Affini (It.), 4. Küng (Švýc.) oba -21, 5. Dowsett (Brit.) -22, 6. Ganna (It.) -23, ...15. J. Bárta -1:15, 24. Schlegel (oba ČR) -2:09.

Muži do 23 let (22,4 km):

1. Price-Pejtersen 25:53, 2. Bjerg (oba Dán.) -12, 3. Bissegger (Švýc.) -13, ...8. Otruba -43, 46. Rotter (oba ČR) -2:47.

Ženy (22,4 km):

1. Van Dijková (Niz.) 28:08, 2. Kleinová (Něm.) -30, 3. Brandová (Niz.) -52, 4. Heineová (Nor.) -54, 5. Kiesenhoferová (Rak.) -1:03, 6. Krögerová (Něm.) -1:07, ...27. Korvasová -3:36, 29. Machačová (obě ČR) -4:27.

Ženy do 23 let (22,4 km):

1. Ludwigová (Něm.) 29:21, 2. Novolodská (Rus.) -38, 3. Pirroneová (It.) -40, ...25. Hájková -3:10, 26. Bajgerová (obě ČR) -3:59.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články