Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Dennis: Získat žlutý dres je pro mě obrovská zkušenost

Utrecht - Mimo zavedených časovkářských jmen jako Tony Martin a Fabian Cancellara se do okruhu největších favoritů úvodní etapy řadilo ještě jméno Toma Dumoulina. S Rohanem Dennisem jako by se počítalo až v druhém plánu, přesto dokázal své konkurenty předčit a dojet si pro žlutý dres. Jeho rychlostní průměr byl navíc vůbec nejrychlejší v historii závodu.

Rohan Dennis
zdroj: ČTK/BELGA autor: DIRK WAEM

Dennis jel průměrnou rychlostí 55,45 km/h a překonal letitý rekord Chrise Boardmana. Na trať vyjížděl relativně brzy a "musel" posléze čekat v křesle pro průběžného lídra více než dvě a půl hodiny. "Byl jsem hodně nervózní, když jsem to sledoval na obrazovce. Nečekal jsem, že pojedu až tak rychle. Ale chtěl jsem být brzy na řadě - nemusíte se celý den stresovat, odjedete to brzy a necháte ostatní, aby se za vámi honili. Vše mi vyšlo," říkal v cíli.

Dennise zaskočilo, jak rychlí dnes jezdci byli. "Před závodem jsem si trať projel a přišlo mi, že budu potřebovat jet okolo šestnácti minut - nakonec to bylo ještě o minutu méně. To byl celkem šok. Nikdy neplánuju dojet druhý nebo třetí, vždycky chci vyhrát. To, že jsem to dokázal, pro mě není ani tak překvapení, jako oddychnutí si. Lidé říkají, že jsem byl černým koněm závodu, ale já vím, že jsem na výhru měl," podotkl.

Musel se také, stejně jako ostatní, vypořádat s horkem. To však pro Australana obtížné nebylo. "Tím, že jsem vyrůstal v Adelaide, tak to problém nebyl. Protože jsme s mým trenérem věděli, jaké asi bude počasí, trénovali jsme poslední týden mezi druhou a pátou odpolední za teplot 35-40 stupňů - tak, abych se na to adaptoval," dodal ke své přípravě.

Na Dennise se hned snesl zájem médií i fanoušků. Na pozornost si ale nestěžuje. "Získat žlutý trikot, to je pro mě obrovská zkušenost z hlediska tlaku, pozornosti médií... vše, co se týká Tour, je mnohem náročnější než jiné závody. Je to pro mě první krůček k mému dlouhodobému cíli, kterým je vyhrát Grand Tour. Ale jsem od toho ještě daleko," přiznal Dennis.

Otázkou rovněž je, jak se nyní zachová BMC, jehož lídrem na celkové pořadí je Tejay van Garderen. Ten na dvacáté příčce ztratil 42 sekund. "Tým stoprocentně stojí za Tejayem, ale já nechci žlutý dres hned ztratit. Chtěl bych se v něm vézt aspoň dva, tři dny, nebo dokonce až do týmové časovky - čím déle, tím lépe. Tak bude i méně tlaku na Tejaye předtím, než na něho budeme všichni ve třetím týdnu pracovat," uzavřel.

Zdroj
ČT sport, cyclingquotes.com [Cycling Quotes]

Hlavní zprávy

Nejčtenější články