Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Definitivní ortel UCI: Armstrong je bez titulů a má doživotní distanc

Ženeva - Mezinárodní cyklistická unie potvrdila, že Američan Lance Armstrong přišel kvůli dopingu o sedm titulů z Tour de France a má doživotní zákaz startů. Její zástupci oznámili, že souhlasí se sankcemi, které bývalému závodníkovi udělila Americká antidopingová agentura.

Legendární Lance Armstrong
zdroj: ISIFA

Šéf unie Pat McQuaid řekl, že UCI se nebude proti rozhodnutí USADA odvolávat ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu v Lausanne. "Tím, co jsem četl ve zprávě USADA, jsem znechucený. Lance Armstrong nemá v cyklistice místo," prohlásil McQuaid.

Zároveň uvedl, že cyklistika by měla začít znovu od začátku a hledět přitom do budoucna. "UCI si přeje začít tuto cestu již dnes potvrzením, že se nebude odvolávat k arbitrážnímu soudu v Lausanne a bude plně uznávat sankce, které uložila USADA," řekl McQuaid. "Cyklistika má budoucnost. Není to poprvé, kdy jsme na křižovatce, nebo musíme začít zase nanovo."

Sama UCI byla obviňována, že Armstrongův doping v minulosti kryla. McQuaid však důvod ke své rezignaci nevidí. "Když jsem do této funkce nastoupil v roce 2005, boj proti dopingu jsem měl za svoji prioritu. Dobře jsem věděl, že doping v cyklistice měl své místo. Ale cyklistika ušla dlouhou cestu a odstoupit nemám v úmyslu," uvedl. "Je mi ovšem líto, že všechny provinilce jsme nemohli chytit a z našeho sportu vyřadit," dodal.

Tour 1999 až 2005 bez vítěze

Jednačtyřicetiletý Armstrong přišel o svou vítěznou sérii na Tour z let 1999 až 2005, k níž si podle Americké antidopingové agentury pomáhal velmi propracovaným systematickým dopingem. Podle ředitele legendárního závodu Christiana Prudhomma zůstanou všechny ročníky, v nichž slavný Texasan triumfoval, bez oficiálního vítěze. UCI se tímto tématem bude v pátek ještě zabývat.

Prudhomme se domnívá, že tituly z daného období nemají nikomu dodatečně připadnout už proto, jak rozšířený tehdy doping mezi jezdci byl. To naznačuje i více než tisícistránková zpráva USADA, podle níž byl Armstrong součástí "toho nejvíce sofistikovaného, profesionálního a úspěšného dopingového programu, který kdy sport viděl".

Christian Prudhomme, ředitel Tour de France:

"Je velmi obtížné akceptovat a pochopit, že se něco takového dělo. Lance Armstrong si zaslouží být pro cyklistiku zcela zapomenutou postavou."

Výrok UCI byl očekávaným vyústěním rozsáhlého skandálu okolo jedné z největších postav cyklistické historie. "Unie nemá na výběr. Podepsala kodex Světové antidopingové agentury WADA a ten ji k tomu zavazuje," řekl v srpnu šéf USADA Travis Tygart.

Armstrong, který v loňském roce definitivně ukončil kariéru, prakticky po celou kariéru čelil různým obviněním z dopingu, ačkoli ze všech testů vyšel s čistým štítem. Letos v červnu jej ovšem USADA na základě nového rozboru dřívějších krevních vzorků a výpovědí řady svědků obvinila z užívání krevního dopingu, testosteronu, růstového hormonu, steroidů a dalších nepovolených látek.

V srpnu Armstrong oznámil, že proti obvinění z dopingu se už nebude bránit. V reakci na to ho USADA zbavila všech titulů od roku 1998 včetně vítězství z Tour de France a doživotně distancovala z cyklistických závodů.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články