Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Dán Fuglsang porazil v nejstarší ardénské klasice soupeře i počasí

Životní úspěch získal dánský cyklista Jakob Fuglsang z týmu Atsany, když vyhrál sto pátý ročník nejstarší z ardénských klasik Lutych-Bastogne-Lutych. Na trati dlouhé 256 kilometrů, během nichž trápily závodníky déšť, kroupy, chlad a nakonec je v cíli vítalo slunce, za ním dojel Ital Davide Formolo. Ve spurtu tříčlenné skupinky o třetí místo byl nejrychlejší Němec Maxmilian Schachmann. Roman Kreuziger, Petr Vakoč a Josef Černý do bojů o čelná místa tentokrát nezasáhli. 

Jakob Fuglsang
zdroj: ČTK/AP autor: Olivier Matthys

Věčně druhý Dán dosáhl svého největšího úspěchu ve čtyřiatřiceti letech. Rozhodl o něm v závěrečných dvou stoupáních. Nastoupil patnáct kilometrů před cílem a postupně setřásl všechny soupeře. Nakonec dokázal ustát i smyk, který dostal na schnoucí trati čtyři kilometry před cílem, a pak už nedal soupeřům šanci.

Psí počasí trápilo cyklisty celých dvě stě kilometrů v nejoblíbenější klasice největší české naděje Romana Kreuzigera. Ten ale startoval se sedřenými zády po nedávném pádu v závodě o Valonský štít a nemohl moc používat pravou ruku.

Hodně práce odvedl v pelotonu tým Quickstep, v jehož dresu byl vidět i Petr Vakoč. Stejně jako třetí Čech v pelotonu - tuzemský šampion Josef Černý v týmu CCC. Oba pomáhali hlavně lídrům svých týmů.

Tempu a drsnému počasí podlehli postupně i bývalí vítězové závodu. Nejdříve odstoupil vítěz z roku 2013 Daniel Martin, který měl před závodem zdravotní problémy. A zhruba po sto padesáti kilometrech slezl z kola a sedl do doprovodného vozu i rekordman v počtu výher v ardénských klasikách Alejandro Valverde. Scházel Peter Sagan, slovenský vládce minulých sezon, kterému úvod jara moc nevyšel, a proto se rozhodl soustředit na další část sezony.

Nedlouho po startu odjela osmičlenná skupina, která si postupně vypracovala téměř jedenáctiminutový náskok. Ale s přibývajícím počtem kilometrů rychlost pelotonu narůstala a náskok uprchlíků, kteří se ještě roztrhali, se snižoval, až sedmdesát kilometrů před cílem splaskl úplně.

Devět z jedenácti ostrých, ale krátkých stoupání na trati čekalo cyklisty až v závěrečných desítkách kilometrů. V předposledním se ozval Fuglsang a jeho tempu nestačil nikdo. 

Nejlepší z českých cyklistů Kreuziger dojel s odstupem více než 13 minut na 79. místě. Černý a Petr Vakoč dokončili závod s mankem 17:39.

Jednorázový závod Lutych-Bastogne-Lutych (WorldTour) - 256 km:

1. Fuglsang (Dán./Astana) 6:37:37, 2. Formolo (It./Bora-hansgrohe) -27, 3. Schachmann (Něm./Bora-hansgrohe), 4. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott), 5. Woods (Kna./EF Education First), 6. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ), 7. Landa (Šp./Movistar) všichni -57, 8. V. Nibali (It./Bahrajn-Merida) -1:00, 9. Teuns (Belg./Bahrajn-Merida) -1:05, 10. Poels (Niz./Sky) -1:26, ...79. Kreuziger (ČR/Dimension Data) -13:11, 88. Černý (ČR/CCC), 94. Vakoč (ČR/Deceuninck-Quick Step) oba -17:39.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články