Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Další přiznání dopingu, Rasmussen řekl pravdu v živém vysílání

Kodaň – Dopingová přiznání z poslední doby neberou konce. Dalším cyklistou, který se přiznal k užívání zakázaných látek, je dánský závodník Michael Rasmussen. Činil tak většinu své kariéry. Osmatřicetiletý vrchař, jenž byl v roce 2007 blízko vítězství na Tour de France, bral zakázané prostředky v letech 1998 až 2010.

Michael Rasmussen
zdroj: isifa

Rasmussen na dnešní tiskové konferenci vysílané živě v televizi uvedl, že ke zlepšení výkonnosti využíval téměř všechno. Od testosteronu přes růstové hormony po krevní transfúzi, a to před svým distancem za doping i po něm. Zároveň oznámil definitivní konec kariéry a vůli spolupracovat s antidopingovými orgány.

Rasmussenův pád začal v roce 2007, kdy ho tým Rabobank stáhl z Tour de France, ačkoli byl v té době v čele průběžného pořadí. Elitní vrchař zvaný kvůli subtilní postavě "Kuře" totiž lhal o svém místě pobytu před Tour, což je porušení dopingových pravidel. Kvůli tomu si také Dán odpykal v letech 2007–2009 dvouletý zákaz činnosti.

Do pelotonu se poté Rasmussen vrátil, i když už ne ve špičkovém týmu. Loni například vyhrál jednorázový závod v Norsku Ringerike GP a byl třetí na etapovém závodu Kolem Číny.

Vyjádření majitele dvou puntíkovaných trikotů za vítězství ve vrchařské soutěži na Tour přichází v období, které je pro cyklistiku mimořádně turbulentní. Před dvěma týdny se přiznal k dopingu sedminásobný vítěz Tour Lance Armstrong, ve středu zase dostal roční trest za pozitivní test na zakázanou látku Lucemburčan Fränk Schleck.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články