Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
ČEZ Extraliga muži 2024/2025

Daler oslavil výročí tokijského triumfu mezi olympioniky. Nástupcům by pomohla nová dráha, myslí si

Přesně před šedesáti lety vybojoval Jiří Daler na dráze v Tokiu první olympijské zlato pro československou cyklistiku. Čtyřiaosmdesátiletá legenda vzpomínala při příležitosti setkání bývalých i současných olympioniků v Muzeu sportu v Lánech.

Jiří Daler se svým tokijským zlatem
zdroj: ČTK autor: Michaela Říhová

V japonské metropoli v premiérově zařazeném stíhacím závodě jednotlivců na 4000 metrů hladce postoupil až do finále, jenže v polovině jízdy o nejcennější medaili prohrával s Italem Giorgiem Ursim o několik metrů. Díky tradičně silnému závěru však soupeřův náskok zlikvidoval a dojel si pro zlato.

"My jsme ten rok měli i mistrovství světa, byl jsem tam třetí, ale na první flek jsem vůbec nepomýšlel," přiznal na setkání v Lánech Daler.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Daler zavzpomínal s olympioniky na tokijské zlato

Na olympijské vítězství Jiřího Dalera v šedesátileté československé a české historii navázali už jen dráhař Anton Tkáč a biker Jaroslav Kulhavý. "Byl bych rád, kdyby nás bylo víc, protože kolikrát se scházíme jako olympionici z klubu a medailistů je tak poskrovnu," posteskl si.

Ale zrovna v cyklistice se teď možná blýská na lepší časy. "Juniory máme podobně dobré, ale olympiáda, aby tam něco káplo, tak říkám, podpora, podpora a závody jezdit po světě a závodit a postavit novou dráhu," zdůraznil dnes čtyřiaosmdesátiletý Daler, který se tokijským triumfem odrazil do vrcholných let své kariéry.

V letech 1965–67 ve stíhačce vybojoval stříbro a dva bronzy na mistrovství světa, jednou skončil třetí v závodě družstev. V testovacích závodech v Mexiku překonal světové rekordy na tratích čtyři a pět kilometrů. V letech 1966 a 1967 vyhrál anketu Král cyklistiky a krátce jezdil i jako profesionál ve Francii. Občas pokoušel štěstí i na silnici, což v jeho éře nebylo běžné, ale na mezinárodním poli výraznějších úspěchů nedosáhl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články