Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Cyklokrosové MS: Štybar a spol. mají vysoké ambice

St. Wendel (Německo) - Český cyklokrosař Zdeněk Štybar bude v neděli na světovém šampionátu v německém Sankt Wendelu hájit titul mistra světa, který vybojoval před rokem na domácí trati v Táboře. Medailové ambice však mají i další čeští reprezentanti, jichž se v celkem čtyřech kategoriích představí dohromady dvě desítky. Šampionát startuje dnes závodem juniorů a cyklokrosařů do 23 let, v neděli pak pojedou nejdříve ženy a víkendový program vyvrcholí nejočekávanějším závodem kategorie elite mužů. Všechny závody odvysílá přímým přenosem ČT4.

Štybar by rád prodloužil šňůru úspěchů z prestižní kategorie elite na mistrovství světa, kde loni zlatem navázal na dvě stříbra. Šampionát se navíc vrací po šesti letech do míst, kde pětadvacetiletý cyklokrosař vybojoval jeden ze svých dvou juniorských titulů. I tentokrát má Štybar nejvyšší ambice, přestože měl v závěru minulého roku nucenou pauzu kvůli potížím s kolenem. "Beru šampionát jako závod, na který jsem se v posledních týdnech soustředil. Po těch zdravotních problémech je to můj velký cíl. Chci udělat co nejlepší výsledek," uvedl na svém webu Štybar.

Spolu s ním vyjedou na trať do tuhé bitvy o medaili Ondřej Bambula, Petr Dlask, David Kášek, Vladimír Kyzivát, Radomír Šimůnek a Martin Zlámalík. Hlavní favority však je třeba hledat především mezi Belgičany, kteří jsou dlouhodobě cyklokrosovou velmocí a zlato si odvezli osmkrát z posledních deseti šampionátů.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Marka Svačiny

Zdeněk Štybar:

"Rád bych, aby ta obhajoba vyšla, nerad bych ten dres odevzdal. Ale když to tak bude, tak jen doufám, že ho odevzdám s vědomím, že si ho bere někdo lepší. Ta obhajoba bude asi psychicky o něco náročnější tím, že vím, o co bych přišel."

Širokému okruhu favoritů by měli kromě Štybara vévodit především Sven Nijs, jenž má na kontě pět bronzových medailí a jedno zlato, které získal právě v dějišti letošního šampionátu v roce 2005, a jeho reprezentační kolega Niels Albert. Ten je šampionem z nizozemského Hoogerheide před dvěma lety, současným lídrem žebříčku Mezinárodní cyklistické unie (UCI) a zároveň i vítězem světového poháru.

Mezi muži do 23 let budou na startu Tomáš Paprstka, Michael Boroš, Karel Hník, Jan Nesvadba a Lubomír Petruš. Pozornost bude upřena především na loňského juniorského mistra světa Paprstku. "Vyvíjí se to podobně jako loni, kdy mi šla forma nahoru až v lednu ke konci sezony. Bude těžké se v takové konkurenci prosadit, asi se nedostaneme na bednu, ale do desítky bychom se měli dostat," věřil Paprstka.

Trenér Stanislav Bambula o českých nadějích:

"Hlavními želízky jsou Štybar, Nashová, Skála a Nipl. Ale hrozně nerad tipuji a u toho i zůstanu. Každopádně připravení jsme, i ta trať nám pomalu vychází trochu vstříc, takže doufejme, že to vyjde."

Mezi juniory by měli čeřit medailové vody hlavně Vojtěch Nipl s Jakubem Skálou. Vedle nich budou české barvy hájit ještě Tomáš Bohata, Tomáš Medek a Tomáš Svoboda. "Každý, kdo je v elitní desítce, tak pomýšlí na medili a ve skrytu duše na zlato. Ale je to loterie, kde může rozhodnout třeba jedna zatáčka," uvedl Nipl, pátý junior současného žebříčku UCI.

V ženách se na medaili pokusí zaútočit čtvrtá v pořadí loňského šampionátu Kateřina Nashová. S ní vyrazí na trať i Pavla Havlíková a Martina Mikulášková. "Měla jsem velkou motivaci jet na mistrovství světa, ta medaile je cílem celé sezony, ale jestli to vyjde, nebo nevyjde, to se uvidí až v neděli na trati. Na druhou stranu jestli to vyjde, nebo ne, život se od toho nebude odvíjet nijak dramatickým způsobem," řekla Nashová.

Program MS v Sankt Wendelu:

Sobota 29. ledna:

11:00 junioři (Bohata, Medek, Nipl, Skála, Svoboda),

14:00 jezdci do 23 let (Paprstka, Boroš, Hník, Nesvadba, Petruš).

Neděle 30. ledna:

11:00 ženy (Nashová, Havlíková, Mikulášková),

14:00 muži elite (Bambula, Dlask, Kášek, Kyzivát, Šimůnek, Štybar, Zlámalík).

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články