Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Cyklokrosové MČR klepe na dveře. Vaníček čeká bahnitou trať a rád by medaili

Svátek českého cyklokrosového programu se blíží. Již v neděli se na trati v Mladé Boleslavi odehraje domácí šampionát, který svými starty ozdobí Michael Boroš nebo Kristýna Zemanová. Medailové ambice má také třiadvacetiletý Šimon Vaníček, který před rokem skončil pátý. Přímý přenos z MČR sledujte v neděli od 13:15 na ČT sport a ČT sport Plus.

Šimon Vaníček
zdroj: Facebook.com/cezcttabor

Když se republikový šampionát jel před rokem, byl z toho jeden z nejikoničtějších finišů posledních let. Michael Boroš tehdy sprintoval bok po boku proti Jakubu Ťoupalíkovi, svému tou dobou již týmovému kolegovi ze silniční sestavy Elkov-Kasper. Rozhodovaly maličkosti. A zkušenější ze závodníků nakonec těsně zvítězil.

Boroš bude ve startovním poli i letos a znovu platí, že není většího favorita na zisk dresu pro mistra republiky. Třicetiletý závodník je nejlepším Čechem ve Světovém poháru, kde dokáže zajíždět výsledky když už ne do nejlepší desítky, tak alespoň patnáctky. A i do top 10 se letos podíval, a to na dvou velkých závodech: SP v Táboře (9.) a evropském šampionátu (7.).

Do boje o vítězství by ale rád zasáhl i táborský Šimon Vaníček. Třiadvacetiletý cyklokrosař byl před rokem pátý a bitvu o vítězství tak sledoval jen zpovzdálí. Letos by na trati v Mladé Boleslavi rád pomýšlel na lepší umístění – ideálně medaili. Vzhledem k tomu, že jeden domácí pohár již v sezoně vyhrál a pravidelně dojíždí mezi nejlepšími čtyřmi, je to ambice oprávněná.

"Na trať jsem se ještě podívat nebyl, teprve pojedu. Měla by ale zůstat stejná, to znamená žádné velké převýšení, ale často promáčená louka, kde můžeme očekávat hodně bahna," věští před nedělním mistrovským závodem mladý cyklokrosař, který před měsícem vyhrál Toi Toi Cup v Kolíně.

Otázkou zůstává, jak moc bahna lze na trati čekat. "Čím více bahna bude, tím to bude těžší a více selektivní. Je to trať, kde rozhoduje ten největší výkon," dodává Vaníček, který kromě Boroše bude čelit třeba i loni bronzovému Adamu Ťoupalíkovi.

Cyklokrosař Michael Boroš
zdroj: ČTK autor: Michal Červený

Doufá přitom, že jej nerozhodí nedávné tréninkové manko. "Na přelomu roku jsem byl trochu nemocný, kvůli zdravotním problémům jsem ani neabsolvoval Světový pohár. Příprava nebyla ideální, ale třeba mi to i pomůže. Určitě chci o medaili zabojovat," dodává jedna z nadějí českého cyklokrosu, která skončila čtyřicátá o minulém víkendu na SP v belgickém Zonhovenu.

Mistrovství se uskuteční patnáctého ledna a přinese jednu velkou novinku: poprvé se na jednom místě v jednom termínu pojede ve všech kategoriích. "Rozhodli jsme se udělat MČR pro juniory, juniorky, ženy i muže. Je to novinka, protože spolu se Slováky jsme byli skoro poslední, kdo měli různé termíny," uzavírá předseda cyklokrosové komise Petr Balogh.

Přímý přenos z MČR sledujte v neděli od 13:15 na ČT sport a ČT sport Plus.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články