Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Cyklokrosaři se chystají na táborské ME v plné síle, nepojede jen Nash

Tábor vyhlíží mimořádnou událost, evropský šampionát v cyklokrosu. Do něj v různých kategoriích zasáhne dohromady 36 českých reprezentantů a reprezentantek. Mistrovství se ovšem musí obejít bez nejlepší české cyklokrosařky posledních let Kateřiny Nash. Přesto mají Češi medailové ambice. Ve dva cenné kovy věří i spolukomentátor přímých přenosů České televize Radomír Šimůnek.

Adam Ťoupalík
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

"Kdybychom získali dvě tři medaile, je to nadstandard, ale ve dvě medaile věřím," prohlásil Šimůnek, který prozatím přerušil svou bohatou kariéru.

Trenér Petr Dlask využil nominace k plnému obsazení osmi míst do kategorií juniorů, závodníků do 23 let i elitní mužské třídy. Jedinou kategorií, ve které nastoupí jen čtyři české závodnice, je ta nejvyšší ženská. V USA žijící Nash nezapadá boj o kontinentální titul do programu sezony.

"Katka by ráda jela, ale má svůj rámcový plán na sezonu. Pravdou je, že s účastí původně nepočítala, ale po těch výsledcích, na něž dosáhla na americkém turné, trošku situaci přehodnotila," věřil přitom Dlask v dobrý konec před třemi týdny. Na MS v roce 2015, které se jelo rovněž na jihu Čech, dojela Nash pátá.

Je nám líto, video expirovalo.
Šimůnek před ME: Kdybychom získali dvě tři medaile, je to nadstandard

Příslibem pro víkendový závod jsou zejména mladší jezdci. Junior Tomáš Kopecký a třiadvacetiletý Adam Ťoupalík získali v generálce na světovém poháru v Belgii o víkendu pódiová umístění.

Mezi mužskou elitou jsou Martin Bína či čtyřicetiletý Emil Hekele. Juniorský mistr světa z roku 2001 Bína se v této sezoně vrací k cyklokrosu po delší odmlce, Hekele se letos objevil opět po dlouhých 18 letech na světovém šampionátu.

"Klukům, kteří nás budou reprezentovat, trať sedí. Ťoupalík a Boroš na trati vyrostli," upozornil Šimůnek.

V kategorii žen do 23 let pojede i Jana Czeczinkarová, obhájkyně loňského bronzu z Pontchateau.

Češi už testují trať

Od pondělí do čtvrtka se v minulém týdnu sešla v Táboře pětadvacítka českých reprezentantů, aby si v rámci druhého letošního soustředění osahali trať. "Měli jsme možnost trénovat tradičně na silnici, ale i na trati. Tu jsme vyzkoušeli v úterý, ale i ve středu, kdy se zde konaly krajské přebory Jihočeského kraje," pochvaloval si Dlask.

"Ve středečním závodě si pak každý vyzkoušel nejen ostré závodní tempo, ale i ideální najetí stopy v různých pasážích," popsal bývalý reprezentant Dlask.

O víkendu se podobně jako ostatními místy v celé České republice prohnala Táborem vichřice. Organizaci by to nějak významně poznamenat nemělo. Žádné extrémy tak před nadcházejícím víkendem nelze očekávat. A jaké podmínky by Čechům mohly svědčit? "Kdyby byly aspoň dva metry sněhu a jezdilo by se na ledu," poznamenal Šimůnek. To je však více než nepravděpodobné.

Město Tábor už má s pořadatelstvím významných cyklokrosových akcí bohaté zkušenosti. V minulosti tu proběhly tři světové šampionáty, v roce 2003 dokonce premiérové mistrovství Evropy.

Nominace českých cyklokrosařů na ME v Táboře:

Muži elite: Martin Bína, Michael Boroš, Emil Hekele, Michal Malík, Jan Nesvadba, Tomáš Paprstka, Lubomír Petruš, Jan Škarnitzl.

Muži do 23 let: Jonáš Březina, David Honzák, Josef Jelínek, Lukáš Kunt, Daniel Mayer, Jakub Šulc, Adam Ťoupalík, Šimon Vaníček.

Junioři: Jakub Hník, Tomáš Ježek, Tomáš Kopecký, Vladimír Mikšaník, Jakub Říman, Jakub Schierl, Alvin Tomášek, Jakub Ťoupalík.

Ženy elite: Pavla Havlíková, Vendula Kuntová, Martina Mikulášková, Karla Štěpánová.

Ženy do 23 let: Nikola Bajgerová, Jana Czeczinkarová, Magdalena Mišonová, Nikola Nosková, Adéla Šafářová, Denisa Švecová, Tereza Švihálková, Elizabeth Ungermanová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články