Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Cyklokrosaře čeká velká premiéra – první MS mimo Evropu

Praha - Výprava 12 českých jezdců, ovšem bez dvojnásobného mistra světa Zdeňka Štybara, se představí na světovém šampionátu v cyklokrosu v americkém Louisville. Poprvé v čtyřiašedesátileté historii šampionátů se pojede jinde než v Evropě. Mimořádný bude také program závodů, který dnes organizátoři operativně zhustili do jediného dne. Donutil je k tomu tající sníh, neboť v noci na neděli má kulminovat hladina přilehlé řeky Ohio. Všechny kategorie se proto postaví na start už v sobotu. Všechny závody můžete sledovat v přímém přenosu na našem webu.

I kvůli nákladům na cestu do zámoří čítá český tým o pět závodníků méně ve srovnání s loňským šampionátem v belgickém Koksijde. Štybar, jenž před rokem marně usiloval o zlatý hattrick, si s myšlenkou startu pohrával, nakonec dal ale přednost přípravě na sezonu na silnici, které se již naplno věnuje.

Nash bude jako doma

Největšími medailovými nadějemi by tak měli být Radomír Šimůnek, vítěz posledního závodu světového poháru v Hoogerheide Martin Bína a mezi ženami Kateřina Nash, která v USA trvale žije. "Zdeněk nám samozřejmě chybí, ale Katku určitě počítám mezi medailové naděje. Pro ni je největší výhodou to prostředí; bude mít své zázemí, své lidi, svůj tým," uvedl reprezentační trenér Stanislav Bambula.

Pětatřicetileté Nash se trať líbí, i když na ní už párkrát závodila za úplně jiných podmínek. "V listopadu se tady jelo za sucha, to byla hrozně rychlá trať," připomněla Nash, která má na kontě bronz z MS před dvěma lety v Německu.

Kateřina Nash
zdroj: ČT24

Nyní bylo velkou změnou vyrazit do bahna, okruhy byly rázem mnohem pomalejší. "Jela jsem ho - i když ne úplně naplno - deset minut, což je docela dost. Zvlášť v porovnání s tím, jak jsme tady lítali na podzim. Ale ta trať se mi líbila i za sucha a většinou mi právě tyto současné podmínky sedí. Je to ještě víc na techniku a sílu než jen na rychlost, to se mi líbí," pochvalovala si Nash.

Na trati je částečně i písek, který prý po loňském mistrovství světa, které si zcela podmanili domácí Belgičané a Nizozemci, zrovna moc nemusí. "Ale tohle je relativně krátký úsek, to by neměl být problém, i když i ten kousek bude hodně náročný," připustila Nash.

Její slova potvrdil i Šimůnek, šestý jezdec celkového pořadí světového poháru této sezony. "Člověk najede do terénu, jede první vlásenku a pak zpátky do lesíka, pak jsou schody, následují překážky a písek až k cílové rovince. Bude to brát hodně sil, protože ten písek je opravdu těžký, není to žádný rovný písek, ale takové ty muldy, bude to hodně těžké," popsal trať Šimůnek.

Potopa a bahno

Reprezentační trenér Stanislav Bambula z ní měl hodně smíšené pocity. "Těšil jsem se sem na trať, která bude suchá a tvrdá, tak jak byla poslední tři roky, co jsme sem jezdili. Najednou sem přijedeme, ale jsou tu potopy a bahno. Nejsme zrovna moc 'bahňáci', ale zase to není taková ta belgická rovina," porovnával Bambula.

Přál si, aby se do víkendu, během něhož se mají teploty pohybovat okolo nuly nebo lehce nad ní, trať ještě trochu vysušila a vyjezdila. "Protože profilově je ta trať krásná a je tam všechno - písek do kopce, písek z kopce, nahoru dolů, výjezdy, sjezdy, dlouhé roviny, blátivé úseky, je to takové hravé a kluci sami potvrdili, že je to baví," uvedl Bambula.

Pro Belgičany americký Tábor

Na zlato tradičně pomýšlejí především Belgičané. Nejvíce se očekává od tria, které opanovalo SP - obhájce titulu Nielse Alberta, Kewina Pauwelse a Svena Nijse. "Už nyní je jasné, že to bude rychlý závod," řekl veterán Nijs. "Počasí rozhodne o tom, jak ta trať nakonec bude těžká, ale kdybych to měl s něčím porovnat, nejblíže je asi té v Táboře," doplnil.

Mezi ženami bude obhajovat zlato všestranná Nizozemka Marianne Vosová. Světovému poháru kralovala Katie Comptonová. "Vyhrát ale může tak pět až osm holek. Včetně domácí Georgie Gouldové od nás z týmu, která nejela žádný světový pohár, ale musí se s ní počítat," tušila Nash.

Program MS v Louisville:

15:45 junioři (Pokorný, Ťoupalík, Vastl),

17:00 ženy (Havlíková, Mikulášková, Nash),

18:30 jezdci do 23 let (Boroš, Nipl, Paprstka, Skála),

20:30 muži elite (Bína, Šimůnek).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články