Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Cyklokrosař van der Poel zaskočil na Amstel Gold Race favority, rozhodl drtivým finišem

Nizozemskou cyklistickou klasiku kategorie WorldTour Amstel Gold Race vyhrál v dramatickém finále úřadující mistr světa v cyklokrosu Mathieu van der Poel. Domácí talent ovládl 265,7 km dlouhý závod v závěrečném spurtu poté, co dojel vedoucí skupinu.

Je nám líto, video expirovalo.
Van der Poel po drtivém závěru vyhrál Amstel Gold Race

Dlouho to přitom vypadalo, že vítěz vzejde z dvojice Julian Alaphilippe, Jakob Fuglsang, která jela osamocena v čele.

Francouz s Dánem však začali s blížícím se cílem taktizovat, přesto do posledního kilometru vjížděli se zdánlivě dostatečným náskokem 12 sekund.

Nejprve se ale na ně dotáhl Polák Michal Kwiatkowski a v posledních desítkách metrů se kolem všech prohnal van der Poel a s nevěřícným gestem slavil životní triumf na silnici.

Dvojnásobný mistr světa a Evropy v cyklokrosu startoval na Amstel Gold Race poprvé a závod z Maastrichtu do Valkenburgu vyhrál jako první Nizozemec od Erika Dekkera v roce 2001.

"Je to neuvěřitelné. Nechápu, jak se to vůbec mohlo stát. Nevěřil bych, že to je možné," komentoval své vítězství van der Poel.

Nizozemský cyklista sám zaútočil 43 km před cílem, ale byl brzy dostižen a následně nedokázal zareagovat na útok Fuglsanga s Alaphilippem.

"Zůstal jsem ve skupině pronásledovatelů, ale pak jsem začal cítit, že mám stále lepší a lepší nohy. Doufal jsem, že ti vepředu budou taktizovat, ale stejně jsem se bál, že už je to rozdané," dodal vítěz.

Na druhém místě dojel Australan Simon Clarke, další pozice obsadili neúspěšní uprchlíci Fuglsang a Alaphilippe.

Vítěz závodu z roku 2013 Roman Kreuziger skončil na 18. místě se ztrátou 54 sekund, Petr Vakoč nedojel.

Amstel Gold Race odstartoval takzvaný Ardenský týden, který bude pokračovat středečním závodem Kolem Valonska a vyvrcholí "monumentem" Lutych-Bastogne-Lutych.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články