Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Cyklokrosař Štybar skončil na SP v Kalmthoutu druhý, vyhrál Nijs

Kalmthout (Belgie) - Český cyklokrosař Zdeněk Štybar dojel v dnešním závodu Světového poháru v belgickém Kalmthoutu na druhém místě za domácím Svenem Nijsem. Třetí skončil další belgický závodník Niels Albert, na nějž se Štybar bodově dotáhl v čele průběžného hodnocení seriálu.

Na belgické poměry se v Kalmthoutu jelo na netradiční trati. Na okruhu ležela patnácticentimetrová vrstva sněhu a další vločky padaly i v průběhu závodu. To vyhovovalo českým cyklistům, kteří za podobných podmínek často závodí na domácích tratích. Nešlo však prakticky předjíždět, protože mimo úzkou stopu se jelo v hlubokém sněhu.

Start českým závodníkům vyšel, v elitní desítce se usadili Martin Bína, Martin Zlámalík a Radomír Šimůnek, Štybar jel v prvním kole na jedenáctém místě. Hodně aktivní byl především Bína a před polovinou závodu se vysunul dopředu i Šimůnek. Před výběhem do schodů byl dokonce už na druhém místě, ale po následném pádu značně otřesený ze závodu odstoupil.

To ale už vpředu jezdil i Štybar a vzájemně se hlídal s největšími soupeři Nijsem a Albertem. Přesto se tři kola před cílem český cyklokrosař Belgičanům vzdálil a vypadalo to na jeho třetí triumf v závodech Světového poháru v řadě.

Nijs a Albert jej ale společnými silami dojeli, přesto v posledním kole Štybar nastoupil znovu a udržel se ho pouze Nijs. Do poslední zatáčky před cílem, která byla hodně ledovatá, vjel na vedoucí pozici Belgičan a Štybar už věděl, že tentokrát skončí za ním. V poklidu si tak dojel pro druhé místo, stejně jako Albert pro třetí.

Po absenci kvůli nachlazení v minulém závodu na sebe opět upozornil Bína. I když mu v závěru docházely síly, udržel šesté místo. "Zajel velmi dobrý závod, jsem s jeho výkonem naprosto spokojen. Štybar jel profesorsky, jen škoda, že v závěru nejel na první pozici. Takto vlastně ani nespurtoval," řekl český reprezentační kouč Petr Klouček.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články