Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Cyklokrosař Štybar obhájil titul mistra světa

St. Wendel - Cyklokrosař Zdeněk Štybar obhájil titul mistra světa. Na šampionátu v německém St. Wendelu vyhrál zcela suverénně o 18 sekund před Svenem Nijsem z Belgie, třetí skončil další Belgičan Kevin Pauwels. Pětadvacetiletý Štybar prodloužil svou skvělou sérii, když od vstupu do kategorie elite získal pokaždé medaili. V letech 2008 a 2009 skončil na druhé příčce, před rokem v Táboře šampionát poprvé vyhrál.

Čerstvý mistr světa si přitom ještě dnes ráno obhajobou titulu vůbec jistý nebyl. "Je to vždy hodně těžké, ale věřil jsem si. Bylo mi jen divné, že jsem nebyl vůbec nervózní, a říkal jsem si, že chci být. Taková ta zdravá nervozita mi tam chyběla, byl jsem v klidu," přiblížil pocity před závodem.

Pro svůj úspěch musel Zdeněk Štybar během závodu změnit taktiku. Nejprve plánoval, že zbytku závodníků ujede ve skupince, později však od svého úmyslu ustoupil. Bál se silných Belgičanů.

Vzal proto situaci do svých rukou. "Snažil jsem se odjet pouze s jedním z nich. Povedlo se to se Svenem (Nijsem), s ním jsem se pak trochu uklidnil, protože jsem viděl, že je to dobrý parťák, se kterým budu spolupracovat. Vydrželo nám to asi dvě kola, ale cítil jsem, že můžu ještě trochu zrychlit. Asi jsem malinko silnější než on, tak jsem to chtěl zkusit," vysvětlil Štybar svůj vcelku brzký nástup.

V závěru předvedl svou mistrovskou formu

Chvilku ještě zvažoval, zda si má z taktických důvodů vyměnit kolo, pak ho ale "parťák" Nijs pustil před sebe. V tu chvíli mu bylo jasné, že na cestě k vítězství mu nic nebrání. V osmém kole si Štybar na Nijse vypracoval přibližně dvacetisekundový náskok.

Ten si přivážel okruh za okruhem do cílové rovinky a v posledních metrech si již mohl s rukama nad hlavou v klidu vychutnávat potlesk fanoušků. "V posledním kole už jsem si to jen hlídal a vychutnával tu atmosféru," připomněl Štybar, jenž vypadal během celého závodu v obrovské pohodě a formě.

Před Štybarovým výkonem smekl také Sven Nijs, který sice zajel vynikající závod, ale na českého suveréna v závěru nestačil. "Nejsem vůbec nijak zklamaný, protože jsem dnes zajel svoje maximum a udělal jsem vše, co jsem mohl. Byl to krásný závod, ale byl jsem až tím druhým nejsilnějším. Zdeněk byl prostě lepší, nejsilnější z nás, proto zaslouženě vyhrál. Já jsem za druhé místo opravdu velmi šťastný," prohlásil Nijs.

Zdeněk Štybar:

"V Táboře to bylo asi těžší, protože ten tlak okolí na mě byl mnohem větší než teď. Na druhou stranu tady každý ode mě očekával, že buďto vyhraji, nebo se uzavře ta sezona jako špatná. Ten tlak jsem si na sebe tentokrát nasadil tak trochu sám, protože jsem chtěl prostě potvrdit, že jsem pracoval opravdu poctivě jen kvůli tomuto závodu. A nakonec se to i povedlo."

Štybar zvítězil s možná až nečekaně velkým náskokem a přehledem. "Nikdo nečekal, že bych mohl vsadit vše na jednu kartu. Byl to můj velký risk, když jsem vynechal závod (Světového poháru) v Pontchateau, ale na Mallorce jsem trénoval tak tvrdě, jak jsem jen mohl. Když jsem zmínil na síti Twitter, kolik hodin trénuji, tak tomu možná mnozí vůbec nevěřili," připomněl Štybar, kde nabral skvělou formu po zranění kolena v závěru roku. Nyní může být šťastný, že jeho snaha nepřišla vniveč. "Tohle byla jediná možná cesta, jak se ta sezona mohla nakonec stát sezonou povedenou," doplnil.

Ostatní Češi nezaháleli

Z dalších českých zástupců si vedl nejlépe zkušený Petr Dlask, který projel cílem na 14. pozici se ztrátou dvou minut a 16 vteřin za vítězným Štybarem. Po nedávné zlomenině klíční kosti nedokončil závod jediný ze sedmičky českých reprezentantů Radomír Šimůnek. Česká výprava se tak po dvou bronzech Karla Hníka a Kateřiny Nashové dočkala i nejcennějšího kovu v nejsledovanějším závodě cyklokrosového vrcholu sezony.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články