Cyklokrosař Šimůnek si při pádu v závodu SP zlomil klíční kost

Heusden-Zolder - Cyklokrosař Radomír Šimůnek si při pádu v závodu Světového poháru v belgickém Heusden-Zolderu zlomil klíční kost a musel na operaci. Hned při svém prvním startu v sezoně vyhrál Nizozemec Lars Boom. Mezi ženami skončila Pavla Havlíková na pátém místě. Šimůnek, jenž je při neúčasti zraněného šampiona Zdeňka Štybara českou jedničkou, měl závod skvěle rozjetý. V hlubokém rozbředlém sněhu potvrzoval, že v tomto terénu umí, nakonec se mu však náročný povrch stal osudným. Syn letos zesnulého mistra světa Radomíra Šimůnka bojoval ve skupince o třetí až páté místo a útočil na nejlepší výsledek v sezoně, ale v pátém z osmi okruhů měl těžký pád.

S téměř neovladatelným kolem najel na kovovou zábranu oddělující trať od diváků a po pádu přes řidítka dopadl právě na kovovou tyč ramenem. S bolestivou grimasou se jen těžce sbíral ze země a pokračovat už nemohl. Následné vyšetření v nemocnici ukázalo, že Šimůnek utrpěl jedno z častých cyklistických zranění. "Má zlomenou klíční kost a už mu v nemocnici našli na dnešek termín na operaci," řekl České televizi reprezentační trenér Stanislav Bambula.

Pro vítězství si dojel mistr světa z roku 2008 Boom, jenž předchozích pět závodů SP vynechal a dnes absolvoval premiéru v sezoně. Nizozemec, který úspěšně kombinuje cyklokros se závody na silnici, svedl vyrovnanou bitvu s Belgičanem Nielsem Albertem, jehož nakonec porazil o 13 sekund. Loňský mistr světa Albert si i tak pojistil průběžné vedení.

Úřadující vítěz Světového poháru Štybar kvůli potížím s kolenem vynechal už třetí závod seriálu za sebou a klesl na 10. pozici v průběžném pořadí. K závodění se nicméně vrátí už v pondělí na Superprestige v Diegemu. Při jeho neúčasti a pádu Šimůnka byl nejlepší z Čechů Martin Zlámalík třináctý.

V dalších třech kategoriích se v Heusden-Zolderu vešli čeští zástupci do elitní desítky. Závod žen vynechala mistryně republiky Kateřina Nashová, nicméně dařilo se Pavle Havlíkové, jež obsadila páté místo a celkově je čtvrtá. Mezi juniory byl Vojtěch Nipl druhý, Karel Hník skončil mezi jezdci do 23 let sedmý.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články