Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Cyklokrosař Šimůnek dojel v závodu Světového poháru pátý

Heusden-Zolder (Belgie) - Sedmý závod Světového poháru v cyklokrosu v belgickém Heusden-Zolder opanovali domácí jezdci. S výrazným náskokem 22 sekund poprvé v kariéře vyhrál Kevin Pauwels, kterého na stupně vítězů doprovodili Niels Albert a Sven Nijs. Z českých jezdců skončil nejlépe pátý Radomír Šimůnek, sekundu za ním dojel Zdeněk Štybar, jenž měl před závodem stejně bodů jako lídr seriálu Albert. Poprvé v sezoně chyběl na stupních vítězů a znovu na svého rivala ztrácí.

Za slunečného počasí odstartovali čeští jezdci výborně. V první desítce se usadili Štybar, Šimůnek, Martin Zlámalík a Martin Bína, který projel jako první cílem úvodního kola. Naopak Albert se držel až kolem patnáctého místa. Od třetího kola jeli vpředu Pauwels, jeho krajan Aernouts a Nizozemec De Knegt. Druhá skupina s českými jezdci a dvěma největšími favority Nijsem a Albertem nespolupracovala, a tak vedoucí trio získalo značný náskok.

Zdeněk Štybar:

"Vůbec nevím, co se se mnou dělo. Nečekal jsem, že to bude až takhle mizerné. Možná to bylo dané tím, jak jsem v Česku trénoval v poměrně velké zimě, a tělo se ještě nedokázalo adaptovat."

V pátém okruhu zrychlil Albert, za kterého se zavěsili Nijs a Štybar. V jednom ze sjezdů Nijs upadl, za ním jedoucí Čech musel prakticky zastavit a Albert toho využil. Svým soupeřům ujel a dotáhl se na lídry závodu. Záhy nastoupil pětadvacetiletý Pauwels a vydal se vstříc velkému sólu. Na trati, kde vybojoval před sedmi lety juniorský titul mistra světa, dnes po bezchybné jízdě oslavil životní úspěch. Na Štybara a Nijse se dotáhli další jezdci, ale nikdo včetně Šimůnka a Bíny ve stíhací jízdě české jedničce nepomohl.

Jednoznačný průběh měl i ženský závod

Nejvšestrannější cyklistka současnosti Nizozemka Marianne Vosová měla skvělý start a všechny soupeřky nechala od prvních metrů za sebou. V dresu úřadující mistryně světa dvaadvacetiletá šampionka v cyklokrosu, na silnici i na dráze v bodovačce s přehledem vyhrála před vedoucí ženou poháru Američankou Comptonovou. Velmi těžký závěr prožila Jana Kyptová, která přišla o sedlo. Přesto byla nejlepší z českých závodnic a obsadila patnácté místo. Pavla Havlíková, přestože závod nedokončila, zůstává průběžně v elitní desítce.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články