Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Cyklokros? Šílený kolotoč. Snad se mezi elitou zabydlím, přeje si Zemanová

Zajíždí nejlepší výsledky ve Světovém poháru a jako jediná přivezla i medaili z evropského mistrovství. Kristýna Zemanová v posledních týdnech září a rozhodně s tím nehodlá přestat. Jak se česká cyklokrosařka zabydluje mezi elitou? A jak zvládá náročné cestování mezi Českem, Belgií a dalšími baštami tohoto sportu? 

Zatímco si lidé v Česku připomínali události 17. listopadu 1989, Kristýna Zemanová trávila sváteční den úplně jinak. Trávila ho na cestě do Francie. Na nekonečné dálnici mezi středočeskými Kosmonosy, malým městem u Mladé Boleslavi, a francouzským Troyes, které leží 150 kilometrů východně od Paříže, mohla alespoň spřádat plány na nadcházející, v pořadí čtvrtou zastávku Světového cyklokrosařského poháru.

Troyes jej uspořádá poprvé v historii. Trať by měla být rychlá, a pokud se naplní předpověď, nepříliš bahnitá. Takové podmínky Zemanové, která před třemi týdny oslavila dvacáté narozeniny, vyhovují. "Mám radši suché a rychlejší závody," připouští závodnice domácího týmu Brillion.

Česká cyklokrosařka v současnosti pendluje mezi Středočeským krajem a západní Evropou: to podle toho, zda se zrovna jede ve Francii, Belgii, či Nizozemsku. Cyklokrosové závody navíc neobnáší pouze Světový pohár, ale i podniky Superprestige nebo domácí Český pohár. Anebo také evropské mistrovství, ze kterého na začátku listopadu přivezla bronzovou medaili.

Kristýna Zemanová o cyklokrosu na cestách:

"Je to šílený kolotoč. Ve čtvrtek si zabalím, celý víkend jsem někde v blátě v Belgii, Francii nebo někde jinde. Pak se v pondělí člověk vrátí, rychle vybalit a vyprat. Pak zase znovu zabalit a pryč. Každý týden na cestách. Je to vyčerpávající, na druhou stranu je to jen od září do února, tak se to dá vydržet."

Vedle bronzu z letošního MS jde o její druhou velkou medaili. "Trochu byla škoda startu, kde mi první dvě cukly. Musela jsem to dojíždět a snažila se nepanikařit. Nakonec jsem dojela alespoň Nizozemku, která mi nestřídala, takže to bylo složité. Naštěstí se mi podařilo jí nastoupit a jela si pak svoje," vzpomíná na svůj úspěch z francouzského Pontchateau.

Na pódiu stála po boku Britky Zoë Backstedtové, devatenáctileté cyklistky s velkými výsledky jak v terénu, tak na silnici. Právě ona je patrně největším talentem současného cyklokrosu. V čem je lepší než Zemanová? "Mívá lepší starty než já," připouští česká závodnice. "Zatím se mi nepoštěstilo jet s ní. Je o krok přede mnou a mám co dohánět," dodává na adresu Britky.

Podmínky v Dendermonde? Šílené, ale nevadilo mi to

Backstedtovou naháněla i minulou neděli v belgickém Dendermonde, kde si šestým místem vylepšila své maximum ve Světovém poháru. Backstedtová byla znovu lepší a nakonec slavila v náročném a pořádně dlouhém závodě, do něhož nenastoupilo několik hvězd včetně Nizozemky Fem van Empelové, bronz.

"Trať byla podmáčená, hodně se běhalo. Trochu šílené, ale užívala jsem si to, i když to nejsou moje podmínky," popisuje Zemanová, která znovu neodstartovala nejlépe a na trati musela dotahovat. Z pozic na mezi první a druhé desítky ale vytrvale šplhala výše – až na finální pozici číslo šest. "Celý závod pro mě byl jedno velké překvapení," usmívá se.

Kristýna Zemanová
zdroj: Facebook.com / Český svaz cyklistiky

"Medaile z Evropy i světa jsou pro mě splněný sen, každý o medaili sní. Momentálně je tohle pro mě nejvíc. Vždycky jsem koukala na Světový pohár a říkala si, že být do desítky je něco neskutečného. To, že tam bude česká vlajka a pod ní moje jméno, to mě ani nenapadlo. A doufám, že to nebyla náhoda a že se tam zabydlím a budu motat dál," shrnuje.

Nemusí to být rozhodně poslední úspěch. V závěru sezony pak samozřejmě čeká mistrovství světa, které na začátku února příštího roku uspořádá Tábor. "Nevím, jestli mi ta trať sedí. Je náročná, poctivá. Samozřejmě velkou roli bude hrát atmosféra. Snad lidi dorazí," usmívá se Zemanová. "Ale pro mě jsou důležité všechny závody, nejen MS," dodává.

A co si slibuje od závodu v Troyes? "Trať jsem viděla jen na videu, protože se tam jezdil Francouzský pohár. Podle plánku a videa to vypadá na rychlou trať v městském parku," říká s tím, že ji nijak nerozhodí ani předpověď slibující déšť. Jak si česká cyklokrosařka povede v Troyes, sledujte v neděli od 13:30 na ČT sport a ČT sport Plus.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články