Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Cyklistika reaguje na nebezpečné pády. Zavádí se standardy pro ochranné ploty či postupy při otřesech mozku

Srpnový karambol v dojezdu závodu Kolem Polska stál cyklistu Fabia Jakobsena málem život. Hrůzostrašná kolize přiměla Mezinárodní cyklistickou unii (UCI) ke krokům, které mají bezpečnost závodníků zvýšit. Mezi opatřeními jsou například standardy pro ochranné ploty, UCI také slíbila lepší komunikaci s jezdci. Schválena byla i nová opatření pro situace, kdy dojde u závodníka k otřesu mozku.

Hrozivý pád v dojezdu 1. etapy Kolem Polska
zdroj: ČTK/AP

Mezi čtrnácti představenými body je například zavedení pozice bezpečnostního manažera v UCI a také povinnost pro organizátory závodů, aby osobu v této funkci na svých akcích jmenovali a vyškolili. Pracovní skupina UCI, v níž byli i zástupci jezdců a pořadatelů, dále nařídila stanovit standardy pro ochranné ploty především v závěrech etap, kde se očekává hromadný spurt.

Měla by se také vytvořit databáze nehod a měly by být využity moderní technologie, aby s předstihem upozornily na možné problémy na trase. UCI také slíbila lepší komunikaci s jezdci, kteří jí vyčítali v otázce bezpečnosti liknavost.

V platnost vstupují také nová pravidla týkající se incidentů, kdy dojde u závodníka či závodnice k otřesu mozku. UCI vydala nové pokyny, podle nichž mají členové týmů absolvovat školení, které jim pomůže příznaky lépe odhalit. Pravidla obsahují také seznam bodů, podle nichž lze z chování jezdce lépe poznat, zda otřes mozku utrpěl, či nikoliv.

Cyklistickým pelotonem letos otřásla nehoda Fabia Jakobsena, jenž byl v ohrožení života poté, co ho na závodě Kolem Polska natlačil ve vysoké rychlosti ve spurtu do bariéry Dylan Groenewegen. Nešlo ale o jediný incident. Romain Bardet utrpěl během Tour de France otřes mozku, a přestože se stěží držel na nohou, etapu dokončil.

V těžkém sjezdu na závodě Kolem Lombardie zase přepadl přes nízkou zídku talent Remco Evenepoel a zlomil si pánev. Na stejném závodě utrpěl zlomeninu klíční kosti Maximilian Schachmann, jehož srazilo auto, které nemělo na trati co dělat.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články