Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Cyklistické časovce žen vládla van Vleutenová

Nizozemské cyklistky byly nejúspěšnější v olympijské časovce, v níž získaly dvě medaile. V Tokiu zajela měřenou trať nejrychleji Annemiek van Vleutenová před Švýcarkou Marlen Reusserovou a krajankou Annou van der Breggenovou. Žádná z českých cyklistek si účast v tomhle závodě nevybojovala. 

Annemiek van Vleutenová
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Souboj s chronometrem pod pěti kruhy má novou šampionku po dlouhé době, neboť na předchozích třech olympiádách brala pokaždé zlato Kristin Armstrongová. Naposledy uspěla Američanka, která už ale ukončila kariéru, v Riu de Janeiro ve 43 letech.

Osmatřicetiletá Van Vleutenová přidala další medaili ke stříbru z nedělního silničního závodu, v němž ale zprvu slavila prvenství, než se dozvěděla, že cílem už před ní projela Rakušanka Anna Kiesenhoferová a získala šokující titul.

Je nám líto, video expirovalo.
Van Vleutenová přidala ke stříbru i zlato z časovky

"Po tom silničním závodě jsem věděla, že jsem byla v super formě. Každý mluvil o všem jiném, co se stalo tam a tam, ale nikdo o výkonu, který jsem předvedla. Nejsem dokonalá, ale mám zlato. Nemohu uvěřit, že mám na krku tuhle medaili, je to něco mimořádného být olympijským šampionem," řekla van Vleutenová.

Dnes už si radost z triumfu mohla vychutnat naplno. Zkušená cyklistka potvrdila časovkářské kvality, které jí vynesly mimo jiné už tři medaile z mistrovství světa – v letech 2017 a 2018 se stala světovou šampionkou, v roce 2019 dosáhla na bronz.

Olympijský závod o délce 22,1 kilometru stihla v čase 30:13 a na úřadující vicemistryni světa Reusserovou měla velký náskok více než 56 sekund. O dalších pět sekund zpět zůstala úspěšná obhájkyně bronzu z Ria a současná světová šampionka z časovky i silničního závodu van der Breggenová.

Výsledky časovky silničních cyklistek na OH v Tokiu:

Ženy (22,1 km): 1. van Vleutenová (Niz.) 30:13, 2. Reusserová (Švýc.) -56, 3. van der Breggenová (Niz.) -1:02, 4. Brownová (Austr.) -1:09, 5. Nebenová (USA) -1:13, 6. Brennauerová (Něm.) -1:57, 7. Dygertová (USA) -2:16, 8. Moolmanová-Pasiová (JAR) -2:24.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články